...

vineri, 5 aprilie 2019

Iarna în Kaunertal

Drumul spre Kaunertal

      Iarna asta am schimbat decorul alb din Carpați cu zona Kaunertal din Tirolul austriac.
     Kaunertal este o vale lunga de vreo 30 km ce începe de pe malurile Inn-ului și se termină la cei 3500 m ai vârfului Weisssespitze (vârful alb în traducere liberă). Din octombrie și până pe la sfârșit de mai, atracția principală a zonei o reprezintă stațiunea de ski de pe ghețarul omonim.




Partea inferioară a stațiunii la aproximativ 2200 m. 
Pârtii perfecte într-un decor idilic

      Făcând parte din Tirolul superior, Kaunertal este aflată în apropierea unor stațiuni mai cunoscute precum Pitztal, Serfaus-Fiss-Ladis. Nu departe este si valea Paznaun cu binecunoscutul Ischgl.

Serfaus-Fiss-Ladis

     Turismul este în mod evident principala sursă de venit a regiunii, de la marketing la sistemul public de transport sau infrastructură, totul fiind foarte bine pus la punct. Ca și o curiozitate, doar departamentul de turism al stațiunii Serfaus-Fiss-Ladis numără peste 30 de angajați, de la fotografi sau graficieni până la specialiști în marketing și comunicare. Sunt curios câți, dar mai ales cât de pregătiți sunt cei responsabili din cadrul Ministerului Turismului de la noi, nemaivorbind de alte formațiuni autohtone însărcinate cu dezvoltarea turismului...

Decorul prin care trece șoseaua

      Șoseaua ce străbate valea  și care e accesibilă chiar și iarna, permite o trecere rapidă prin diferite nivele de vegetație oferind o adevărată lecție de geografie. Pornind de la 900 m altitudine și terminând la 2750 m, se trece de la etajul montan, la cel subalpin, apoi alpin până la cel al zăpezilor "veșnice" (le-am pus în ghilimele pentru că nivelul ghețarului Kaunertal, cel mai tânăr din Tirol, este într-un regres vizibil). Chiar dacă ghețarul și îndeosebi culoara sa turcoaz este fascinantă, cel mai impresionat am fost de prezența zâmbrului pe o suprafața atât de extinsă. Practic există un etaj format exclusiv din acest conifer remarcabil.

Zâmbrii și Bliggsptitze în lumina apusului

Exceptând perioadele cu ninsori abundente, când șoseaua și întreaga stațiune se închide din motive de siguranță, accesul cu mașina se poate face până în parcarea de la 2750 m altitudine. De obicei locația nu se închide pentru mai mult de 2-3 zile o dată la câteva săptămâni, însă iarna asta s-a întâmplat ceva mai deosebit. Unele dintre cele mai puternice ninsori din ultimul secol s-au abătut peste Alpi, astfel că din cauza riscului crescut de avalanșe, statiunea și drumul de acces pe ghețar au fost înschise pentru două săptămâni. Stratul nou de zăpadă, căzut în doar câteva zile a măsurat mai bine de 2 metri, peste alți 2-3 metri existenți deja. Chiar și în sat a nins mai bine de 1 m, astfel că și șoseaua de acces în vale a fost închisă pentru câteva zile.

Cam așa au stat lucrurile pe aici
Limba ghețarului Kaunertal și culoarea sa turcoaz fascinantă




     

      În conluzie, de ce am postat articolul ăsta aici? Pe lângă activitățile specifice sezonului de iarnă, regiunea suprapusă Tirolului de Vest sau de Sud se pretează a fi explorată și pe două roți în sezonul de vară. Am umplut portbagajul de pliante și hărți cu traseele de bike și alte activități ce se pot desfășura aici. Kilometri întregi de singletrail-uri antrenante, posibilitatea de a urca pe bicicletă până spre 3000 de m,  trasee ce permit trecerea în aceeași zi prin trei țări diferite - Austria, Italia și Elveția, parcuri naturale, zone încărcate de istorie în Tirolul de Sud, sunt doar câteva dintre motivațiile concludente în acest sens. Vom reveni aici cu siguranță și cu bicicleta, și cine știe, poate vom organiza și o tabără de mtb sau o vacanță alături de cei care vor să ni se alăture.

Și încă o serie de imagini. Enjoy!

Sătucul Feichten

Vârfuri de peste 2800 m străjuiesc valea Kaunertal. 




Castelul din Ladis

Vedere din Fendels, un alt sat-statiune din zona


La joacă împreună cu Cristi, de la Scoala de Snowboard CrisSports


Biodiversitate - zâmbrii, mesteceni, larice




Weisssespitze - 3526 m, este vârful emblemă al văii Kaunertal



Happy family and friends - zâmbrii și mesteceni



Bliggspitze




Vârfuri de peste 4000 m din Alpii Elvețieni

Primele raze mângâie crestele aspre din Kaunergrat
Bun. Gata cu iarna. Să fiă Primăvara! Ne vedem la MTB Spring Ride pe 14 aprilie, iar o săptămână mai târziu, pe 20 și 21 pedalăm la MTB Spring Weekend. Apoi, pe 6-9 iunie vom fotografia și vom pedala pe culmile aflate la limita dintre Transilvania și Bucovina, în cadrul Bike & Photo Camp-ului organizat în Pasul Tihuța. Pe curând!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...