...

sâmbătă, 11 aprilie 2020

Lalele, pedale și vin


Sâmbăta asta trebuia să pedalăm prin triluri de păsări și miresme de flori de primăvară spre Pădurea din Șes, pentru a admira și fotografia floarea de șah în cadrul Bike, Wine & Photo ride. Iar pe drum, urma să facem un popas la Crama Jelna,  pentru o degustare de vinuri alese, numai bune pentru a ne potoli setea.
Ar fi picat la fix, mai ales că am fi avut parte de o vreme superbă, cu soare și temperaturi plăcute, numai bună de pedalat.
Nu a fost să fie, așa că nu rămâne decât să rememorăm momentele din anii trecuți și pentru că nu vrem să le ținem doar pentru noi, am decis să le împărtășim și cu voi.

Fotografii și text de Călin Gabor - www.calingabor.ro



Traseul propus




Și locurile prin care urma să trecem alături de o scurtă descriere

Pădurea Codrișor

În incursiunea noastră urma să traversăm și frumoasa pădure de pe Dealul Jelnei. Aici am fi fotografiat alte flori de primăvară și ne-am fi delectat cu verdele crud, specific primăverii.























Ieșim din pădure, moment în care ni se deschide o panoramă impresionantă înspre Depresiunea Budacului și Piemontul Călimanilor sau Dealu Negru.





 Facem o scurtă oprire la ruinele bisericii evanghelice din Jelna, pentru a descifra o presupuse copie ( una dintre puținele din lume), după celebra operă Navicella a lui Giotto.,

Continuăm apoi spre Crama Jelna, o locație ce reînvie tradiția cultivării viței de vie și a vinificației pe aceste meleaguri. Există manuscrise care atestă că pictorul care a realizat Navicella din biserica evanghelică din localitate, ar fi fost plătit cu butoaie de vin de Jelna.
Degustarea de vinuri ar fi fost fără îndoială o experiență de excepție, mai ales că am fi avut parte de vinuri din colecții precum amprenta Transilvaniei, Dealu Negru sau, emblematica colecție, Navicella.

De aici încercăm să ne menținem echilibrul pe șoseaua ce duce spre satul Satul Nou. Ne reculegem apoi în biserica ortodoxă Petriș, fostă evanghelică, cumpărată ulterior de comunitatea românească din localitate.


Ne continuăm drumul spre Orheiul Bistriței. Admirăm stejarul secular din localitate și atingem și aspecte legate de istorie, prin prezența în apropiere a castrului roman, corespunsător limesului nordic.



După o scurtă suprapunere peste Via Transilvanica, ajungem și la destinația principală a turei - Pădurea din Șes.

Pădurea din Șes
Este o rezervație naturală compusă dintr-o pădure de stejari ce adăpostește, pe o suprafață de aproximativ 80 ha, una dintre cele mai rare specii de plante din România - laleaua pestriță sau floarea de șah.
Se presupune că stejarii au fost plantați intenționați de vechii coloniști sași pentru a oferi o sursă de hrană suplimentară și adăpost animalelor domestice. Aceste păduri de stejari sunt des întâlnite în apropierea localităților săsești din Transilvania, precum celebra pădure de pe platoul Breite, de lângă Sighișoara.












Laleaua Pestriță (Fritillaria Meleagris)

Este o plantă protejată ce face parte din familia Liliaceelor. Preferă pădurile umede din zonele de deal și de șes și poate fi întâlnită în doar câteva locuri din țară. Unul dintre aceste locuri este Pădurea din Șes de lângă Orheiu Bistriței, unde, în funcție de condițiile meteo, înflorește de la sfârșitul lunii martie până la început de mai.

Ea urma să fie în centrul atenției noastre și totodată motivația acestei ture.

Aici urma să discutăm și aspecte legate de fotografia de natură, aplicabile în fotografierea florilor.
O să fac un scurt rezumat:

- fotografiați de la firul ierbii - dacă solul este umed sau riscăm să deteriorăm florile, și nu este potrivit să ne așezăm pe sol, un ecran rabatabil sau cu live view este de folos
- cel mai potrivit este un obiectiv macro dedicat, însă în lipsa lui se poate folosi și un teleobiectiv sau un obiectiv cu o difragmă cât mai deschisă și care să permită focalizare cât mai aproape de subiect (gen 50 mm/1.8)
- folosiți de preferat setarea pe mod Manual sau cel puțin pe modul Macro
- setați o valoarea cât mai deschisă a diafragmei pt o neclaritate de fundal (bokeh) maximă (1-2 trepte față de valoarea minimă permisă de obiectiv)
- fotografiați în contre-jour
- cele mai potrivite momente sunt în preajma răsăritului sau apusului, iar pe timp de zi pe un cer înnorat























Mai zăbovim tolăniți la umbra stejarilor și acompaniați cu truluri de păsări, iar apoi o luăm din loc.


Trecem prin Buduș și Budacul de Jos, o altă veche localitate săsească, ca apoi peste deal să ajungem din nou în Bistrița.




Chiar dacă este o perioadă dificilă pentru noi toți, putem folosi aceste momente în mod constructiv.
Dacă ieșirile în exterior sunt limitate, nimic nu ne oprește să mergem în interior. Este o bună ocazie pentru introspecție și analiză a ceea ce am trăit și experimentat până acum, dar mai ales un prilej pentru a stabili ceea vom face și cum vom acționa de acum înainte...

Soarele va răsări din nou, pe șa ne vom urca și iarăși vom pedala :)
























Să ne revedem cu bine!




2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...