...

miercuri, 1 mai 2019

Bike & Photo Camp #3


CarpathianDreams și mtbBn te invită să descoperi drumurile de culme ale Munţilor Bârgăului în decorul specific începutului de vară, cu verde intens, flori de câmp și peisaje de poveste. Vom fotografia apusul peste Transilvania şi răsăritul peste Bucovina, iar peste zi vom pedala într-una dintre cele mai pitoreşti zone din ţară, pe lângă gospodării risipite şi prin cătune arhaice uitate de lume, prin păduri sălbatice și prin poieni întinse pe culmi domoale, străjuite de masive cupole vulcanice şi mărginite în depărtări de crestele semeţe ale munţilor Rodnei şi Călimani.
 
Locaţia: Piatra Fântânele (Pasul Tihuţa)
Data: 6-9 iunie 2019
Locuri disponibile: 15

Include • 3 nopți de cazare (în camere duble sau triple cu baie proprie)
 • toate mesele (mic dejun, prânz la pachet, cină)
 • 3 trasee cu ghid în Munții Bârgăului și Țara Dornelor- vineri, sâmbătă și duminică
 • trasee de drumeție pentru însoțitori
 • sesiuni și cursuri practice și teoretice în practicarea ciclismului montan
 • sesiuni de warm-up și streching
 • sfaturi în fotografia de natură și peisaj
 • reglaj optimal suspensie
 • tricou casual
 • suvenir
 • fotografii

Nu este inclus transportul până şi de la locaţia de cazare, precum şi eventualele deplasări în zonă.
Pentru cupluri și pentru cei care au mai participat la evenimente organizate de noi se oferă o reducere de 10%. Însoțitorii beneficiază de o reducere de 20 %. Reducerile nu se cumulează!

Obiective:

 • Pasul Tihuța - dintre Transilvania și Bucovina
 • sate de munte pitorești: Poiana Negri, Piatra Fântânele
 • panorame spre crestele munților Rodnei și Călimani
 • drumul romanilor
 • mănăstirea Piatra Fântânele
 • hotelul Castel Dracula
 • tinovul Poiana Stampei - vegetație tipică de tundră
 • poteci tematice - Via Maria-Theresia si Via Transilvanica
 • cătune arhaice precum Ciosa sau Poiana Cătunenilor
 • drumuri și poteci de iarbă și pământ
 • arhitectură rurală
 • ocupații tradiționale
 • cupole vulcanice
 • păduri sălbatice și pajiși întinse multicolore
 • peisaje de vis
Tura se adresează tuturor celor care deţin o bicicletă de munte şi un aparat foto (sau smartphone :) ) şi vor să-şi îmbunătăţească sau să își exercite pasiunea de a fotografia și de a pedala, într-un spaţiu deosebit. Suntem deschiși atât începătorilor, cât și celor cu experiență. Vom discuta aspecte tehnice şi practice legate de practicarea ciclismului montan, precum și cele care țin de fotografie, iar dacă vor exista diferențe între participanți, vom alcătui 2 grupe diferite pe traseu.
Pasiunea pentru fotografie NU este o condiție de participare în tabără. Puteți participa fără problemă și dacă nu aveți vreo afinitate pentru fotografie.

Program:

Joi 6 iunie. Ne întâlnim la locaţia de cazare după ora 16.00. Facem o plimbare prin împrejurimile localităţii Piatra Fântânele și urcăm la mănăstirea din localitate pentru a admira întreaga zonă și locurile către care ne vom îndrepta în zilele următoare. După cină vom prezenta programul zilelor ce vor urma. Vom pregăti bicicletele discutând aspecte ce țin de setarea optimală a acestora.

Vineri 7 iunie. Cu cei mai matinali vom pleca spre un loc de belvedere pentru a fotografia răsăritul peste Ţara Dornelor şi Munţii Călimani. După micul dejun, facem o introducere teoretică și practică asupra ciclismului montan, iar apoi plecăm pe biciclete pe culmile munților Bârgăului, apropiindu-ne de crestele semețe ale munților Rodnei. Vom trece prin cătunele Ciosa, Poiana Cătunenilor şi Poienile Leşului. Pe traseu ne vom confrunta cu secțiuni de urcări și coborâri abrupte, unde vom aborda tehnici eficiente care să ne ajute să trecem peste aceste provocări. Traseu aprox 35 km cu 900 m dif. de nivel

Smbătă 8 iunie. Ne trezim din timp pentru a surprinde răsăritul într-o locație diferită față de ziua precedentă (dacă nu suntem prea obosiţi după tura din ziua precedentă ), iar apoi ne pregătim pentru o nouă zi pe aceste meleaguri idilice. Astăzi vom trece în Bucovina. După un scurt transfer cu mașina, vom vizita Tinovul Mare de la Poiana Stampei unde vom avea ocazie să admirăm un ecosistem specific pentru mlaștinile oligotrofe, cu o vegetație care în mod normal e întâlnită în nordul Europei. Cele câteva sute de metri sub forma unui podeț de lemn ne vor facilita accesul în rezervația, dar ne va testa și echilibrul. Apoi vom pedala pe drumuri forestiere și poteci înierbate prin păduri, pășuni și sate pitorești, tipice pentru Țara Dornelor. Surpriza zilei va fi dată de o vizită la o familie din zonă, care va confirma ospitalitatea localnicilor. Traseu aprox. 33 km 750 m dif. nivel


Duminică 10 iunie. După micul dejun, începem traseul propriu-zis și ne vom îndrepta spre sălbaticii munți ai Călimanilor, prin păduri fermecate de conifere și prin poieni multicolore. Vom începe pe drumul istoric al Mariei Tereza iar spre finalul zilei vom parcurge secțiuni pe anticul Drum al Romanilor. Traseu aprox 25 km cu 500 m dif. de nivel.

În funcţie de condiţiile atmosferice şi de dinamica grupului sau din varii motive, programul poate suferi modificări !!!

Cui se adresează tura
De la începători sau avansați, fotografi pasionați de bicicletă, sau rideri pasionați de fotografie sau pur și simplu celor dornici să petreacă un week-end în natură și aer curat, într-un cadru de excepție. Dacă va fi nevoie vom alcătui mai multe grupe valorice, urmând să abordăm trasee cu lungimi și grade de dificultate diferite.

Traseele
Vom parcurge trei trasee, vineri, sâmbătă și duminică, desfăşurate în cea mai mare parte pe drumuri şi poteci de piatră, iarbă, pământ şi drumuri forestiere, cu posibile secţiuni alunecoase şi noroi, şi scurte porţiuni de push-biking. În funcţie de condiţiile meteo şi disponibilitatea participanţilor, traseele vor varia între 20 şi 40 km cu 300-1200 m diferenţă de nivel.


Family time

Pentru că știm cât e de important și din păcate limitat, timpul petrecut alături de familie, ne-am gândit să venim în sprijinul vostru și să oferim posibilitatea de a participa în tabără alături de cei dragi. Alina și Miha, alături de prichindeii Iancu și Ilian de la Pădurea cu Licurici vor fi alături de noi și îi vor însoții pe doritori în traseele de drumeție din zonă.

Mountain Bike Tips and tricks
Pentru cei interesați vom oferi informații ce țin de set-up ul corect al bicicletei, poziția de bază, tehnici de pedalare, pozitia în viraje, urcare eficientă, coborâre în siguranță, frânare, tricku-ri (bunny hop, manual), întreținerea bicicletei, reparații etc. Cu Marcos Prada Rodriguez (Ghid MTB - Leon, Spania)
Photo Tips and tricks
Vom discuta detalii legate de utilizarea corectă a funcțiilor aparatului de fotografiat, încadrare şi compoziţie, subiect, utilizarea filtrelor, importanţa luminii în fotografie, editare foto, etc. Sesiunile practice și teoretice vor avea loc atât indoor, cât și pe teren. Fiind situat la 1200 m altitudine, Pasul Tihuța oferă posibilitatea de a obține cadre spectaculoase. Ceața care se formează peste Depresiunea Dornelor aproape în fiecare dimineață și care apoi se ridică odată cu răsăritul Soarelui crează un joc de lumini extrem de interesant, totul fiind completat de prezența la sud și nord a crestelor înalte ale munților Călimani și Rodnei.
Cu Călin Gabor (fotograf și ghid)

Ecoturism și dezvoltare durabilă
Ecoturismul este acea formă de turism care urmărește un impact minim asupra mediului, protejarea patrimoniului cultural și susținerea economică a comunitălilor locale.
Bicicleta reprezintă în sine un mijloc prietenos cu mediul înconjurător, având un impact mai redus asupra naturii. Vom descoperii un tărâm de poveste, alături de ghizi locali, buni cunoscători ai locurilor, cu implicarea și susținerea comunității locale.


Condiţii de participare
Participanţii trebuie să aibă cel puţin 18 ani împliniţi  şi să semneze o declaraţie de participare pe proprie răspundere. Cei care nu au împlinit 18 ani pot veni doar însoțiți de părinți sau un adult.

Înscrierea este confirmată doar după achitarea unui avans în valoare de 350 lei, până la data de 2 iunie 2019 (atenție, locurile sunt limitate, iar ocuparea lor se face în ordinea achitării avansului).  Restul se va achita în numerar, la locaţie sau prin transfer bancar cu cel mult 5 zile lucrătoare înainte de data începerii camp-ului. În caz de neparticipare, avansul nu se returnează decât dacă se va găsi un înlocuitor.

Veți primi un mail cu toate detaliile după completarea formularului de înscriere.

În caz de vreme nefavorabilă, neîntrunirea unui număr de minim 10 participanţi  sau din diverse alte motive, evenimentul poate fi reprogramat sau anulat, cei înscrişi urmând să fie anunţaţi cu cel puţin 3 zile înainte de începere. În caz de anulare avansul va fi returnat în totalitate.

Echipament obligatoriu
Bicicletă de tip mountain bike în bună stare de funcţionare
Echipament pentru turele de bicicletă : cască de protecţie, jachetă şi pantaloni impermeabili, hanorac termic, mănuşi, ochelari de protecţie
Cameră de rezervă şi kit pentru pană.

Echipament recomandat
Echipament de munte pentru sesiunile foto de la apus şi răsărit.
Aparat foto Dslr cu obiectiv standard sau superangular şi teleobiectiv, sau aparat foto de tip compact, bridge sau mirorless, trepied, filtre, laptop.
Rucsac outdoor de aprox. 20-30 L

Locaţia
Piatra Fântânele - Pasul Tihuţa din Munţii Bârgăului la limita dintre Transilvania şi Bucovina

Organizatori
mtbBn și CarpathianDreams - invitat Marcos Prada Rodriguez (Spania)

Parteneri
Pensiunea Pasul Tihuța, Bistritz Bike Shop, Rethink, Lina, Pădurea cu Licurici

Vezi aici și aici cum a fost le edițiile precendente:Câteva imagini de pe traseele pe care le vom parcurge și de la edițile precedente


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...