...

duminică, 1 iulie 2018

Colinele Transilvaniei - cu bicicleta pe tărâmul bisericilor fortificate



Îmi doream de ceva vreme să parcurg traseele special amenajate pentru bicicletă ce leagă o parte din satele săsești cu biserici fortificate din zona Tânavelor. Pe 1 iunie 2018 iată că a venit și momentul.

Pornit în 2011 la inițiativa Fundației ADEPT, proiectul consta inițial într-un traseu realizat de la zero ce lega satele Criț și Meșendorf pe o distanță de 8 km. În prezent rețeaua de poteci măsoară aproximativ 100 km și leagă între ele satele Viscri, Bunești, Criț, Meșendorf, Cloașterf, Saschiz, Archita și Daia, dar realizează conexiunea și cu orașul Sighișoara.

Zona este absolut superbă, iar să pedalezi zeci de kilometri exclusiv pe o potecă îngustă, prin păduri sălbatice de stejar, pajiști și poieni este absolut fascinant. Din cei 42 de km pe care i-am parcurs în zonă, aproape 30 de km au fost pe poteca special amenajată, acoperită cu pietriș și croităde la zero cu serpentine acolo unde panta este mai înclinată, cu contrapante jucăușe și cu porțiuni drepte de viteză, care poate fi parcursă atât de începători, dar care poate oferi satisfacții maxime și celor mai experimentați. 




Jos pălăria pentru efortul depus pentru că sunt convins că a fost o muncă titanică.

Totuși ar fi loc și de îmbunătățiri. Din păcate informațiile legate de traseele respective sunt destul de sumare. Accesând siteul http://www.tbtrails.ro/ se face trimitere pe o pagină dedicată din cadrul site-ului http://www.discovertarnavamare.org/projects/tbt-transilvania-bike-trails/, unde există o descriere a proiectul precum și două hărți ale traseelor, dar care nu au o utilitate foarte ridicată. 

Mai multe informații am preluat de pe blogurile de profil ale altor persoane care au parcurs traseele respective, sperând apoi că voi găsi mai multe informații sub formă de panouri informative și indicatoare și marcaje la fața locului. Din păcate acestea lipsesc în punctele cheie. Însă odată intrat pe poteca amenajată, traseul este destul de ușor de urmărit.

Noi am plecat din Viscri, unde după o scurtă bâjbâială am nimerit traseul marcat și cu bandă roșie spre direcția Criț. Au urmat mai bine de 20 de kilometri de single trail prin păduri neașteptat de sălbatice și pe pajiști ce ofereau deschideri înspre zonele înconjurătoare și satele medievale din văi. 

Din păcate am ratat poteca ce duce spre Meșendorf, și mai apoi spre Criț, fiind nevoiți în final să coborâm pe un drum de piatră. Din Criț până în Bunești poteca șerpuiește de-a lungul râului, iar mai apoi ultima porțiune până în Viscri am parcurs-o pe asfalt.

Las și câteva imagini. Bisericile fortificate, vizitate cu alte ocazii, nu au intrat pe lista de priorități, fiind mult prea preocupați de euforia dată de pracurgerea traseelor, însă ele merită în mod normal toată atenția.

Deasupra satului Viscri



Pădure de pin lângă Viscri.
Dacă știe careva de ce mai toate satele săsești au câte o pădurice de pini lângă, îl rog să îmi lase un mesaj.




Dealuri și pajiști în proces de renaturalizare






Singurele indictoare găsite pe traseu

Pe ulițele din Criț

Pe poteca dintre Criț și Bunești

Harta traseelor desenată pe pensiunea Bike Check Inn


Biserica din Bunești

 În concluzie traseele amenajate ce leagă satele cu biserici forticate, aflate la sud de Sighișoara, trebuie neapărat parcurse de orice împătimit al biciletei care se respectă. Voi reveni aici cu siguranță, probabil primăvara sau toamnă. 

Las și traseul înregistrat pe GPS. Poate va fi cuiva de folos. 






Profit de ocazie pentru a anunța următorul nostru camp - SUMMER Mountain Bike Camp ce se va desfășura pe parcursul a 4 zile, între 16-19 August pe traseele din jurul localității Lunca Ilvei. Vom străbate zone sălbatice și așezări arhaice, cu natură pură sau activități umane perfect integrate în peisaj, din munții Bârgăului și Parcul Național Munții Rodnei, vom vizita tinoave  - mlaștini oligotrofe ce adăpostesc plante glaciare relicte, printre care și roua cerului - o plantă insectivoră, ne vom potoli setea din izvoare cu ape minerale și ne vom hrăni cu bucate naturale, locale, totul în decorul fascinant al Țării Ilvelor.

Mai multe detalii vom posta în curând pe mtbBN.ro sau puteți rămâne la curent cu noutățile abonându-vă la adresa noastră de Newsletter.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...