...

Primăvara pe Dealu Negru - Tură de mountain bike în Piemontul Călimanilor 13 APRILIE 2024

La început de primăvară explorăm tărâmul sălbatic al Dealului Negru din Piemontul Călimanilor și satele săsești din Valea Budacului. Incursiunea în gastronomia locală va fi asigurată de unul dintre punctele gastronomice din zonă.


LOCAȚIA: Piemontul Călimanilor, Petriș jud Bistrița - Năsăud

DATA: SÂMBĂTĂ, 13 APRILIE 2024

ORA: 10.00

PREȚ: 130 lei/pers

Locuri disponibile: 10

TAXA INCLUDE
 • organizarea turei și ghidaj 
 • asistență tehnică de bază
 • sfaturi în practicarea ciclismului montan
 • fotografiile realizate pe traseuNu este inclus
Transportul până și de la locație, alte costuri.
Masa la punctul gastronomic va fi achitată la locație

Termenul limită pentru înscrieri este Joi, 11 Aprilie ora 18.00.
Tura se ține pentru minim 5 participanți. 


CUI SE ADRESEAZĂ TURA?
Celor care au parcurs pe bicicletă drumuri forestiere și poteci de pământ și piatră şi practică ciclismul montan relativ constant.


Nivel fizic minim necesar: 3
Nivel tehnic minim necesar: INTERMEDIAR
(vezi sistem clasificare nivel tehnic/fizic)


TRASEU
Plecăm din localitatea Petriș, de unde ne vom îndrepta spre Dealu Negru - Piemontul Călimanilor, trecând pe lângă stejarul secular din Orheiu Bistriței și prin sate săsești. Apoi, după o lungă urcare ușoară pe valea Budacului intrăm pe tătâmul sălbatic al Dealului Negru. Trecem pe lângă Piatra Corbului, o rezervația paleontologică, și cabana de vânătoare Dealu Negru și vom poposi apoi într-un loc de belvedere ce ne va oferi perspective largi asupra depresiunii Transilvaniei, până departe spre culmile munților Apuseni. De aici, o lungă coborâre ne va duce înapoi la locul de start, după un ocol făcut pe drumuri de iarbă și pământ. Pe traseu ne vom intersecta de câteva ori și cu Via Transilvanica.

Distanță: aproximativ 45 km
Diferență de nivel + 700/ -700 m dif nivel
Dificultate: MEDIU
Suprafață: drum pietruit, asfalt, drum de pământ
Alt. min 400 m/Alt. max 800 m
Nivel fizic minim necesar: 3
Nivel tehnic minim necesar: INTERMEDIAR
(vezi sistem clasificare nivel tehnic/fizic)ATENȚIE - traseele pot suferi modificări din varii motive, siguranța și satisfacția participanților fiind pe primul loc!


MASA
Incursiunea în gatronomia locală va fi asigurată de unul dintre punctele gastronomice din zonă. Tariful de aproximativ 80 lei/pers va fi achitat la locație

CONDIȚII DE PARTICIPARE

Participanţii trebuie să aibă cel puţin 18 ani împliniţi, să folosească o bicicletă de tip mountain bike sau E-MTB în bună stare de funcționare şi să dețină o condiție fizică și psihică adecvată parcurgerii pe bicicletă a traseelor neamenajate.

Participanții trebuie să fie conștienți că participarea la o astfel de tură poate presupune efort fizic susținut și risc de producere a accidentărilor sau de deteriorare a echipamenului, prin parcurgerea de poteci și trasee neamenajate, întâlnirea cu animale sălbatice sau domestice, condiții cu vreme nefavorabilă și fenomene meteorologice extreme.

Participanții se obligă să poarte casca de protecție, ochelari, mănuși și echipament adecvat condițiilor atmosferice pe toată perioada desfășurări turelor și vor pune siguranța personală și a celorlalți participanți pe primul loc. Vor pedala într-un ritm adecvat condiției fizice și abilităților personale și vor adapta viteza în funcție de caracteristicile traseului. De asemenea vor fi receptivi la sfaturile și instrucțiunile organizatorilor.

Participarea la tură se face pe proprie răspundere, participanții urmând să își asume înteaga responsabilitate în caz de accidentări sau de deteriorare a echipamentului.
Va fi necesară completarea unei declarații de participare pe proprie răspundere.


Înscrierea este considerată valabilă doar după achitarea taxei de participare prin transfer bancar până la data de 11 Aprilie. Înscrierile se închid pe data de 11 Aprilie ora 18.00 sau după ocuparea locurilor disponibile. În caz de neparticipare, taxa nu se va returna, însă va putea fi luată în considerare la participarea la oricare dintre evenimentele următoare din sezonul curent.


Veți primi toate detaliile pe mail după completarea formularului de înscriere.

În caz de vreme nefavorabilă, sau din diverse alte motive, evenimentul poate fi reprogramat sau anulat, cei înscrişi urmând să fie anunţaţi cu cel puţin 24 h înainte de începere. În caz de anulare, taxa va fi returnată în totalitate.

Numărul minim de participanți pentru care se va ține tura este de 5 persoane.
ECHIPAMENT NECESAR
 • Bicicletă de tip mountain bike sau E-MTB în bună stare de funcţionare
 • cască de protecţie
 • jachetă impermeabilă
 • huse impermeabile pentru încălțăminte
 • mănuşi
 • ochelari de protecţie
 • cameră de rezervă şi kit pentru pană
 • pompă de mână
 • trusă multifuncțională
 • batoane energizante
 • lichide

Dealu Negru - Piemontul Călimanilor

Piemontul Călimanilor, cunoscut și sub numele de Dealu Negru, fiind una dintre destinațiile preferate ale lui Ceaușescu pentru vânătoare. Vom trece pe lângă una dintre cabanele de vânătoare din zonă. Dacă vremea ne va permite vom avea parte de panorame ce se deschid peste depresiunea Transilvaniei, până departe spre culmile munților Apuseni.


Piatra Corbului

Este o rezervație paleontologică. Fosilele descoperite aici atestă faptul că aceasta făcea parte cândva dintr-o mare preistorică.
Via Transilvanica

Ne vom intersecta pe traseu și cu Via Transilvanica.Viață sălbatică

Zona Dealu Negru - Piemontul Călimanilor este recunoscută pentru densitatea de animale sălbatice. Dacă vom avea noroc poate vom reuși să observăm câteva dintre ele.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...