...

Nivel tehnic și fizic

Sistem de clasificare pentru nivelul tehnic și fizic

MTB XC ALL-MOUNTAIN ENDURO

Pentru a ne forma o imagine fidelă a nivelului la care vă aflați în privința practicării mountain biking-ului, am creat o scală dedicată condiției fizice și a nivelului tehnic. Vom putea astfel să alegem traseele potrivite pentru condiția în care vă aflați. Când alegeți nivelul corespunzător în cadrul formularului de înscriere la evenimentele sau turele pe care le organizăm, vă rugăm să fiți cât mai sinceri, pentru a putea beneficia apoi de o experiență plăcută.

Fiindcă totul e relativ, descrierile de mai jos nu pretind a fi exacte.

Nivel fizic/fitnessNivel 1 Nu ești o persoană sportivă în general și pedalezi doar ocazional. O tură normală nu va depăși 10-15 km și va fi în principal pe loc drept.

Nivel 2 Ai o condiție fizică medie și ești capabil/ă să pedalezi câte 2-3 ore pe zi, timp de două-trei ori pe săptămână, și poți gestiona una sau două urcări lejere în timpul turei. Poți pedala fără probleme 15-25 km cu 500 m diferență de nivel. 

Nivel 3 Poți pedala fără probleme 4-5 ore pe zi, într-un ritm moderat, putând gestiona porțiunile în urcare într-un ritm lejer sau urcări mai abrupte, însă doar pe porțiuni scurte. Faci mișcare în mod regulat de-a lungul anului, de cel puțin două ori pe săptămână. Alegi distanțele scurte sau medii din cadrul maratoanelor de mtb. Te simți confortabil să pedalezi 20-40 km cu maxim 1000 m diferență de nivel.

Nivel 4 Ești capabil/ă să pedalezi pe parcursul întregii zile într-un ritm moderat și cu pauze. Poți să gestionezi două/trei urcări lungi pe parcursul turei. Ai câteva participări la maratoanele de mtb chiar și la distanțele lungi. Nu întâmpini probleme în a apedala 40-60 km cu sub 2000 m dif. de nivel sau peste.

Nivel 5 Ești o persoană cu o condiție fizică excelentă și te antrenezi constant. Ești competitiv/ă la categoria ta de vârstă în cadrul competițiilor și poți gestiona fără probleme urcările susținute chiar și în utima parte a curselor. Te consideri o persoană puternică d.p.d.v fizic și nu ai probleme în a parcurge trasee lungi, mai multe zile la rând de peste 60 km  cu mai mult de 2000 m dif. de nivel.


Nivel tehnic/skillsNOVICE Nu ai experiență pe off-road și pedalezi în principal pe asfalt sau poteci neasfaltate din parcuri, însă îți dorești să faci un pas înainte în lumea adevărată a mtb-ului. 

ÎNCEPĂTOR Ai o experiență limitată pe off-road și majoritatea turelor la faci în principal pe drumuri neasfaltate, poteci line prin pădure sau drumuri forestiere cu dificultate redusă.

INTERMEDIAR Ai deja câțiva ani de experiență în practicarea mtb-ului, și deți cunoștiințe de bază în manevrarea bicicletei. Poți gestiona cu brio parcurgerea  unui teren variat, controlezi eficient frânele și anticipi din timp schimbarea vitezelor, reușind în tot acest timp să nu te dai jos de pe bicicletă prea des. Te descurci binișor pe secțiuni mai tehnice, cu bolovani de mici dimensiuni și rădăcini și poți gestiona pe bicicletă și urcările mai abrupte. 

AVANSAT Ai deja câțiva ani buni de pedalat în spate și te simți în largul tău pe bicicletă aproape în orice condiții, incluzând poteci abrupte și bolovănoase sau cu rădăcini, atât pe urcare, cât și pe coborâre. Te joci pe coborâri și rulezi fluid, ești permanet în controlul icicletei, stâpânești trick-uri precum bunny-hop și gestionezi în siguranță drop-uri naturale de până la 50 cm.

EXPERT Te dai pe bicicletă de o viață și poți gestiona în siguranță orice tip de teren, incluzând coborâri foarte abrupte și accidentate sau drop-uri naturale de peste 50 cm. Stăpânești fără probleme trickuri precum manual sau bunny-hop, iar în track stand (echilibru static) te prinde somnul :). Cobori în viteză, urci un single trail tehnic fără probeme, iar traseele specifice de enduro sunt preferatele tale.

Grade de dificultate trasee (în curând)
UȘOR
MEDIU
DIFICIL
EXTREM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...