...

joi, 2 aprilie 2020

Călătorie în timp prin Apuseni


Anul trecut , la început de august, am făcut o tură de recunoaștere prin nordul munților Apuseni, cu plecare din Multele Băișorii via Săgagea-Poșaga de Sus și de Jos-Ocoliș- M. Băișorii.


A fost o zi caniculară de august, așa că nu am făcut foarte multe poze pe traseu și nici nu am poposit prea tare. Apusenii, ca de fiecare dată au fost fascinanți. Cătunele perfect integrate în peisaj prin casele de lemn acoperite cu paie, abrupturile, cheile și formațiunile stâncoase, fac din această zonă una musai de văzut.

Traseul în sine nu este foarte dificil, fiind desfășurat în mare parte pe drumuri forestiere, șosele și în mică parte pe drumuri de pământ.

Ca perioadă, aș alege însă primăvara, pentru verdele crud sau toamna pentru colorit. Pe caniculă nu e prea plăcut. Pe ultima urcare am fost nevoit să mă opresc de câteva ori și să mă răcoresc la umbră, pentru că efectiv simțeam că mă încing. Iar ca punct de plecare, în mod normal aș fi făcut traseul cu plecare din valea Arieșului, pentru a prinde coborârea la final. Am ales Băișoara pentru că a trebuit să verific un traseu propus pentru un cuplu de spanioli ce au cerut un tur autoghidat de MTB de la Cluj la Brașov. Îmi doream de ceva vreme să ajung în zonă și cu bicicleta, mai ales că porțiunea dintre Băișoara și Poșaga nu am mai vizitat-o, așa că tura a venit la fix.
Am enumerat principalele obiective ale turei mai jos, însă ce m-a impresionat cel mai tare din ziua respectivî a fost întâlnirea cu un bătrân din Poșaga îmbrăcat în straie populare într-o zi obișnuită. L-am întrebat dacă îi pot face o poză, pentru că oameni ca el sunt o raritate și din ce în ce mai puțini. L-a început a ezitat, apoi mi-a permis sfios să îl fotografiez dar cu condiția de a nu face poza publică acolo pe..."cum îi zîce"...internet?! zic eu. "da". Așa că i-am respectat decizia. Gestul bătrânului m-a impresionat profund. Pur și simplu nu vroia să ia parte la efemeritatea și superficialitatea unei lumi virtuale fără sens, preferând să rămână în eternitatea lumii din care face parte.

OBIECTIVE

Stațiunea Muntele Băișorii
Cătunul Zăpode (case acoperite cu paie)
Cheile Poșăgii
Cheile Runcului
Scărița Belioara (amonte de Poșaga de Sus)
Defileul Arieșului


TRASEU

Distanță: 62 km
Dificultate traseu: MEDIU
Diferență de nivel: +/- 1995 m
Altitudine min./max. : 402 m/1376 m




FOTO


După ce treci dinspre muntele Băișorii peste culme, spre Săgagea, pătrunzi într-o altă lume. De la un climat și o vegetație tipică de munte, la o zonă cu o climă mult mai blândă și uscată.







Săgagea



În Poșaga de Sus spre Scărița Belioara, o arie protejată ce merită vizitată. Mai multe imagini de la o tură per pedes din mai 2012 http://ecoaequilibrium.blogspot.com/2012/05/scarita-belioara-imagini-dintr-o-alta.html


Căsuțele din Zăpodie


Rămâneți pe frecvență pentru că urmeaza ceva mai spectaculos de prin Alpi.

2 comentarii:

  1. Incredibil de frumos peisajul. Multumesc pentru descrierea minunata. Exact asa ceva aveam nevoie acum.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...