...

sâmbătă, 18 mai 2019

Primăvara în Țara Dornelor


Primăvara trecută spre sfârșit de mai, am revenit în Țara Dornelor pentru a suprinde povestea depănată de natură la final de primăvară și început de vară. Fiind o zonă cu un climat mai rece, primăvara vine aici mai târziu, astfel că nuanțele de verde crud, specifice, pot fi întâlnite mai târziu decât în zonele mai joase. Anul trecut însă, spre deosebire de cel de acum, s-a caracterizat prin temperaturi mai ridicate pentru perioada respectivă.

Țara Dornelor este una dintre destinațiile consacrate pentru ecoturism de la noi din țară. Găsiți mai multe detalii legate de activitățiile și obiectivele pe care le puteți vizita accesând  https://taradornelor.ro/ sau https://www.eco-romania.ro/tara-dornelor.

A fost o zi maraton, in care am pedalat în două locații diametral opuse din Țara Dornelor - Poiana Negri din partea vestică, respectiv, Munții Bistriței și zona satelor Sărișor-Panaci în est. De asemenea am vizitat cele două tinoave din regiune pentru a verifica dacă înflorise bumbăcariță, o plantă specifică pentru habitatele reci și umede.
Bineînțeles că am făcut o sumedenie de cadre. Vă las doar cu o selecție. Enjoy!

A fost o zi superbă. Am plecat dis de dimineață pentru a surprinde răsăritul în Pasul Tihuța.

Culori și rouă


Adăugați o legendă

Bulbuc de munte (trolius europaeus) - specie protejată

Orhidee sălbatică

Steregoaie

Plaiuri bucovinene


Prima tură a zilei am făcut pe culmile din jurul localității Poiana Negri, printre gospodării risipite și admirând crestele cu petice de zăpadă ale Călimanilor și munților Rodnei. Pe aici vom pedala și într-una din zilele petrecute la Bike & Photocamp-ul din Pasul Tihuța:

Cătune dornene și crestele Călimanilor

Spre Suhard peste depresiunea Dornelor
Rodnei în depărtări

Am dat și peste niște căprioarePentru amatorii de arhitectură vernaculară, Țara Dornelor este o destinație obligatorie

Pentru că încă era devreme am decis să explorez partea estică a depresiunii Dornelor, fiind și în căutarea unor variante posibile pentru tabăra de mtb ce urma să o ținem în toamnă pe tărâmul cerbilor. Înainte de tură am intrat scurt și în tinovul de la Șaru Dornei. Era momentul bumbăcariței:
Pentru tura de bike, am urcat spre munții Bistriței pronind din localitatea Panaci. E o zonă cu o faună bogată, astfel că la tabăra dedicată tărâmului cerbilor, din toamna anului trecut, am avut ocazia să îi vedem și să-i auzim. Anul ăsta mergem să-i observăm din nou.Spre Călimani, cu cer dramatic și perdele cu averse de ploaie


Norii au început să se adune, așa că am luat-o rapid la vale. Apoi, în drum spre casă, pe seară am intrat scurt și în Tinovul Mare de la Poiana Stampei. Bumbăcarița era puțin afectată de câteva averse din orele precedente:


Feel free to share!
Pe curând!

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...