...

vineri, 20 iunie 2014

Circuitul Dealului Negru       O zi răcoroasă, numai bună de pedalat, cu puţine poze, dar mulţi kilometri parcurşi în jurul Dealului Negru din Munţii Călimani. Am strâns peste 90 km şi aproape 2000 de m diferenţă de nivel pe traseul Mijlocenii Bârgăului-Rusu B.-Dorolea-Cuşma-valea Budacului-creasta Dealului Negru-poiana Cofii-Ţiganca-Colibiţa-Prundu Bârgăului.

       Am plecat de pe Valea Bârgăului, am trecut dealul în Dorolea prin valea Poienii, ca apoi să ajungem după o urcare uşoară în satul Cuşma. Aici am zăbovit puţin pentru a admira una dintre puţinele case vechi rămase în picioare din sat. Ne am continuat apoi drumul urcând până sub liziera pădurii, pe care am urmărit-o tot urcând şi coborând până  în valea Budacului. În zona asta mi-am adus aminte cu nostalgie de primele ture cu bicicleta din afara oraşului, de acum un deceniu, pe ruta clasică Bistriţa-Budacu de Sus-Stegea-Bistriţa Bârgăului-Bistriţa.

       Urcarea pe valea Budacului este una destul de bolovănoasă, o singură dată am făcut-o pe coborâre şi nu cred că aş mai repeta experienţa. Spre capătul văii urcăm destul de susţinut, ne oprim scurt pentru a ne alimenta cu apă şi continuăm mai departe. Urcarea devine din ce în ce mai tehnică şi reuşim cu greu să rămânem pe biciclete. Ajungem în punctul maxim al urcării, la capătul drumului forestier, undeva în apropiere de poiana Jirezilor. După o pauză bine-meritată plecăm din nou la drum. Urmează partea cea mai antrenantă a traseului. Drumul forestier s-a transformat într-o potecă jucăuşă, cu suprafeţe line ca-n palmă alternând cu jgheaburi spălate de apă şi pline de bolovani. Am intrat deja în inima pădurilor nesfârşite ale Călimanilor. După o scurtă urcare ceva mai tehnică ajungem în Poiana Cofii. Admirăm crestele vulcanice ale Călimanilor şi îi dăm la vale. Coborârea a fost superbă...
Casă tradiţională în Cuşma
Ca mai toate casele vechi, soarta ei nu este prea roz. Proprietara casei o vrea dărâmată şi construită una nouă în schimb. Din fericire proprietara ar vrea să o vadă  într-un muzeu sau să o vândă pentru a fi reconstruită în altă parte, aşa  că dacă ştii pe cineva interesat, dă un semn.
cabană lângă Cuşma

pajişti întinse în Piemontul Călimanilordrumul de legătură dintre Cuşma via cabana de vânătoare Dealu Negru şi Budacu de Sus

spre Cuşma, până departe înspre Bistriţa


Piatra Corbului


spre creastă
în poiana Cofii, admirând crestele vulcanice ale Călimanilor

o scurtă pauză de dezmorţire pe coborârea de pe Pănuleţ (Ţiganca)

Spor la pedalat!
Pe data viitoare...

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...