...

MTB October Weekend 2020Încheiem seria evenimentelor de weekend din sezon cu două ture pe terenul nostru de joacă.

Sâmbătă 17 octombrie vom pedala pe plaiurile pitorești de sub muntele Heniu, iar duminică 18 octombrie vom explora o parte din Piemontul Călimanilor.

LOCAȚIA: Valea Bârgăului
TRASEE: aprox 20-50 km cu 600-800 m dif nivel
DATA: 17-18 Octombrie 2020
ORA: 10.00
PREȚ: 150 lei/pers/eveniment sau 80 lei/pers/zi (pentru cei care participă doar o zi)


TAXA INCLUDE
Ghid de turism autorizat
Sfaturi în practicarea ciclismului montan
Fotografiile realizate în cele două ture

CUI SE ADRESEAZĂ TURA?
Celor care au parcurs pe bicicletă drumuri forestiere și poteci de pământ și piatră şi practică ciclismul montan relativ constant.

LOCAȚIA
Sâmbătă - ora 10.00 Prundu Bârgăului
Duminică - ora 10.00 Josenii Bârgăului (+ 6 km din Prundu B.)

TRASEE
Am ales traseele astfel încât să fie practicabile și în caz de vreme umedă sau după mai multe zile cu ploi, cum a fost până acum. Traseele se vor desfășura preponderent pe asfalt sau pe drum pietruit, astfel că vor fi practicabile și în caz de ploaie sau drum umed. Traseul de duminică include și drumuri de pământ, însă nu va fi noroi care se leagă de roți. În cel mai rău caz renunțăm la porțiunea respectivă dacă va fi cazul (este traseu dus - întors).
Notă: traseele, programul și ordinea parcurgerii nu sunt finale și pot suferi modificări din diverse motive!!!

Sâmbătă 17 Octombrie - Heniu - Munții Bârgăului -
TRASEU: dus-întors de aprox 20 - 40 km cu 600/1000 m dif nivel
Alte detalii: 15 % drum pietruit/ 85 % asfalt.
Alt. min 470 m/Alt. max 1250 m
Nivel fizic minim necesar: 3 sau E-Bike
Nivel tehnic minim necesar: ÎNCEPĂTOR
(vezi sistem clasificare nivel tehnic/fizic)

În prima zi vom explora plaiurile pitorești de la baza muntelui Heniu. Ne vom bucura de ultimele culori de toamnă și vom admira panorame deosebite ce se deschid spre văile Bârgăului, Bistriței sau Someșului, având crestele impunătoare ale munților Rodnei pe fundal. Vom parcurge un traseu cu o urcare susținută pe asfalt ce ne va duce apoi pe curbă de nivel pe sub muntele Heniu, cel mai înalt vârf din munții Bârgăului - 1611 m. Destinația va fi o superbă locație cu fagi seculari de unde vom admira crestele și culmile munților Rodnei.

Traseul este de tip dus-întors. Putem parcurge primii 2 x 10 km= 20 km cu masinile propri. Apoi urmează o urcare pe asfalt cu pantă ce crește constant și care poate pune probleme celor mai puțin antrenați. Ajungem după o urcare susținută într-un frumos punct de belvedere. De aici continuăm pe curbă de nivel. Asfaltul se transformă în drum pietruit și apoi pământ. Este foarte probabil ca pe ultimii kilometri să dăm de noroi și să ne murdărim echipamentul :). O ultimă urcare foarte abruptă pe drum de iarbă și pământ ne va duce într-un pâlc de fagi seculari. De aici, după o pauză binemeritată, fie ne întoarcem, fie mai urcăm (probabil impingând bicicletele) preț de 2 kilometri cu 200 m dif de nivel.

Spre seară putem servi cina împreună pe terasa restaurantului Alpin din Prundu B.
   
Duminică 18 Octombrie - Piemontul Călimanilor

TRASEU: circuit de aprox 50 km cu +/- 800 m dif nivel
Suprafața: 50 % drum pietruit/ 50 % asfalt.
Alt. min 435 m/Alt. max 930 m
Nivel fizic minim necesar: 3 sau E-Bike
Nivel tehnic minim necesar: ÎNCEPĂTOR
(vezi sistem clasificare nivel tehnic/fizic)

    Destinația noastră va fi Piemontul Călimanilor, cunoscut și sub numele de Dealu Negru. Zona este recunoscută ca una cu cele mai mari densități ale efectivelor de urs brun din țară. Livezile din apropiere și pajiștile cu peri și meri sălbatice atrag în fiecare an urșii din tot arealul munților Călimani. (stați liniștiți, bicicliști nu se regăsesc în meniul urșilor :) ) Deasemena zona era și una dintre destinațiile preferate ale lui Ceaușescu pentru vânătoare. 
    Vom trece printr-o superbă pădure de fagi ce ne va încânta prin coloritul specific, iar apoi ajunși pe versantul estic al Piemontului Călimanilor vom fi surpinși de perspectivele ce se deschid peste depreasiunea Transilvaniei.    
    Traseul începe cu o încălzire pe asfalt, urmată apoi de uo urcare susținută de aproximativ 6 km cu 400 m dif de nivel. Trecem prin frumoasa pădure Simegea și ieșim deasupra satului Cușma. De aici putem face un ocol de 3 km dus + 3 km întors, până la un punct de belvedere. Coborâm apoi spre Cușma și mai departe spre satul săsesc Dorolea (Klein Bistritz). Tecem peste o mică culme înapoi în valea Bârgăului și ne întoarcem în punctul din care am plecat.

CAZARE
Dacă aveți nevoie de cazare, în zonă există multiple locații de cazare petru toate gusturile, fie în localitatea Prundu-Bârgăului (locul de start/finish al turelor), fie în Bistrița, Colibița sau Pasul Tihuța.

CONDIȚII DE PARTICIPARE
Participanţii trebuie să aibă cel puţin 18 ani împliniţi, să folosească o bicicletă de tip mountain bike în bună stare de funcționare şi să dețină o condiție fizică și psihică adecvată parcurgerii pe bicicletă a traseelor neamenajate.

Participanții trebuie să fie conștienți că participarea la o astfel de tură poate presupune efort fizic susținut și risc de producere a accidentărilor sau de deteriorare a echipamenului, prin parcurgerea de poteci și trasee neamenajate, întâlnirea cu animale sălbatice sau domestice, condiții cu vreme nefavorabilă și fenomene meteorologice extreme.

Participanții se obligă să poarte casca de protecție, ochelari, mănuși și echipament adecvat condițiilor atmosferice pe toată perioada desfășurări turelor și vor pune siguranța personală și a celorlalți participanți pe primul loc. Vor pedala într-un ritm adecvat condiției fizice și abilităților personale și vor adapta viteza în funcție de caracteristicile traseului. De asemenea vor fi receptivi la sfaturile și instrucțiunile organizatorilor.

Participarea la tură se face pe proprie răspundere, participanții urmând să își asume înteaga responsabilitate în caz de accidentări sau de deteriorare a echipamentului.

Înscrierea este considerată valabilă doar după achitarea integrală prin transfer bancar a taxei de înscriere. În caz de neparticipare, taxa se va returna doar în cazul în care va fi găsit un înlocuitor.
Veți primi toate detaliile pe mail după completarea formularului de înscriere.

În caz de vreme nefavorabilă, sau din diverse alte motive, evenimentul poate fi reprogramat sau anulat, cei înscrişi urmând să fie anunţaţi cu cel puţin 24 h înainte de începere. În caz de anulare, taxa va fi returnată în totalitate. În caz de reprogramare se va discuta de comun acord.

ECHIPAMENT RECOMANDAT
Bicicletă de tip mountain bike în bună stare de funcţionare
Echipament: cască de protecţie, jachetă și pantaloni impermeabili, mănuşi, ochelari de protecţie, cameră de rezervă şi kit pentru pană, pompă de mână, trusă multifuncțională, rucsac, energizante, lichide.

Piemontul CălimanilorPlaiuri de sub Heniu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...