Prima sâmbătă din luna octombrie a fost desemnată de IMBA (International Mountain Bicycling Association) IMBA EUROPE drept ziua dedicată copiilor.
Întrucât obiceiurile sănătoase se deprind de la vârste fragede, ne aliniem și noi demersului global de a promova Mountain Biking-ul (ciclismul montan) în rândul copiilor, cu o tură amicală dedicată viitoarei generații, pe culmile deschise din Munții Bârgăului în decorul toamnei.
Tura este potrivită părinților care pot să transporte copii pe bicicletele proprii de tip Mountain Bike, pe scaun auxiliar, cu prindere pe top tube (țeava superioară). Nu este recomandată prindere în partea din spate. De asemenea copiii care au experiența anterioară și sunt capabili să parcurgă singuri sau tractați, pe bicicletele lor sau bike trailer, un traseu de dificultate medie de 15-20 km cu 300-600 m diferență de nivel, sunt bineveniți.
Pentru cei mai mici participanți, nu uitați acasă și bicicletele, fie ele cu pedale sau fără, pentru că înainte de tura principală îi vom lăsa și pe ei să se distreze puțin pe un scurt traseu, aflat lângă locul de întâlnire.
Take a KID Mountain Biking Day este o tură amicală dedicată părinților și copiilor, organizată împreună cu Asociația ECOLIBRIUM.
Participarea este gratuită!
DATA: Duminică 8 Octombrie
ORA: 10.00
LOCAȚIA: Piatra Fântânele/Pasul Tihuța
TRASEU
Distanță: aprox. 15-20 km
Diferență de nivel: aprox. 300-600 m
Dificultate: MEDIE
Tip traseu: liniar
Suprafață: drum pietruit, drum de pământ
Descriere: Este un traseu dus-întors, desfășurat pe culmi deschise, destinat începătorilor sau familiilor. Deși este în principal un traseu cu dificultate redusă, există totuși 2-3 porțiuni mai abrupte, dar relativ scurte (câteva sute de metri), care pot pune probleme atât la urcare, cât și la coborâre.
Traseul începe cu o scurtă secțiune pe asfalt, după care urmează 6 km de drum pietruit având ca destinație cătunul Ciosa. Peisajul surprinde prin caracterul arhaic, dat de gospodăriile risipite, perfect integrate în peisaj.
Traseul oferă oportunitatea contemplării unor panorame largi spre crestele munților Călimani și Rodnei, dar și spre masivele mai înalte ale munților Bârgăului. Din Ciosa, mai putem continua spre Poiana Obcinii, în apropiere de cătunul Poiana Cătunenilor (aflat deja în Țara Ilvelor), via Sălișoara, unul dintre cele mai izolate cătune din aceste meleaguri. De aici, vom putea admira și mai bine împrejurimile. Traseul se suprapune și peste o secțiune din Via Transilvanica.
PROGRAM: Ne întâlnim duminică, 8 octombrie 2023 la ora 10.00 în Piatra Fântânele (jud. Bistrița-Năsăud). Pentru început îi vom lăsa pe cei mai mici dintre participanți să parcurgă un scurt traseu off-road. Apoi plecăm în tură via Ciosa, și mai departe spre cătunul Sălișoara și Poiana Obcinii. Ajunși în punctul maxim al turei, facem o pauză de masă sub formă de picnic. Ne întoarcem apoi pe același traseu la locul de start. După tură, putem lua masa cu cei care doresc la unul dintre restaurantele din zonă.
CUI SE ADRESEAZĂ TURA
Părinților care practică ciclismul montan și au posibilitatea să transporte copiii pe scaun auxiliar în față și/sau copiilor capabili să parcurgă un traseu de 20 km cu 600 m diferență de nivel, pe drum pietruit, fie prin forțele proprii fie tractați parțial. Desigur, toți membri familiei care pedalează, sunt bineveniți alături de noi.
Participanții trebuie să fie conștienți că participarea la o astfel de tură poate presupune efort fizic susținut și risc de producere a accidentărilor sau de deteriorare a echipamenului, prin parcurgerea de poteci și trasee neamenajate, întâlnirea cu animale sălbatice sau domestice, condiții cu vreme nefavorabilă și fenomene meteorologice extreme.
Participanții se obligă să poarte casca de protecție, ochelari, mănuși și echipament adecvat condițiilor atmosferice pe toată perioada desfășurări turelor și vor pune siguranța personală și a celorlalți participanți pe primul loc. Vor pedala într-un ritm adecvat condiției fizice și abilităților personale și vor adapta viteza în funcție de caracteristicile traseului. De asemenea vor fi receptivi la sfaturile și instrucțiunile organizatorilor.
Participarea la tură se face pe proprie răspundere, participanții urmând să își asume înteaga responsabilitate în caz de accidentări sau de deteriorare a echipamentului.
- Bicicletă de tip mountain bike sau E-MTB în bună stare de funcţionare
- scaun pentru copii
- cască de protecţie
- bluză termică
- jachetă impermeabilă
- pantaloni impermeabili
- huse impermeabile pentru încălțăminte
- mănuşi
- ochelari de protecţie
- cameră de rezervă şi kit pentru pană
- pompă de mână
- alimente/batoane energizante
- apă/lichide minim 1,5 L
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu