...

luni, 24 mai 2021

2 zile cu bicicleta la poalele Țibleșului

 


Deși puțin cunoscute, plaiurile de la poalele munților Țibleș au multe de oferit celor care le vizitează.

Timp de două zile am pedalat prin sate pitorești, pe drumuri de culme și prin văi puțin umblate și relaxante, în decorul specific al primăverii, cu verde crud reconfortant, temperaturi plăcute și triluri de păsări. Am punctat și câteva obiective ale zonei, precum bisericile de lemn sau legendele cu haiduci și partizani anti-comuniști.

Dacă atunci când intram pe bicicletă în satul bunicilor,  în timpul vacanțelor de vară, eram privit de săteni ca un extraterestru, de data asta, 20 de ani mai târziu, am mai luat vreo 10 cu mine :))

Poze cu zama de șălate, coleșa cu brânză și prăjitura cu mere din Poieni, ori cu plăcinta cu brânză și colacii cu mac și nucă de la tanti Saveta din Prislop, nu avem, așa că trebuie să ne credeți pe cuvânt că au fost delicioase.

Din cauza precipitațiilor abundente din zilele precedente, am reconfigurat traseul din prima zi pentru a evita o porțiune cu noroi, pedalând pe asfalt și drumuri pietruite. Cam așa a fost:


Casă veche în Mititei

Spre Runcu Salvei


Biserica de lemn din Runcu Salvei


În Runcu Salvei încă se mai fabrică opinci, lelea Floarea Cosmi fiind una dintre ultimele opincărese din Țara Năsăudului






Codrii de la poalele Țibleșului au ascuns în primii ani ai comunismului, partizani precum Grigore Boșotă și Gheorghe Pașca

Lacul de la izvoarele Ideciului

Mănăstirea de la Ideci'

Biserica de lemn din Suplai - 1711

Biserica de lemn din Zagra - 1640

Căsuța de turtă dulce

Peste râul Țibleș

Intrarea în Poieni, spre Țibleș


A doua zi, am început cu o ploaie măruntă, dar am terminat pe soare.



















Las cu ocazia asta și câteva poze realizate cu două săptămâni înainte, ca și comparație, pentru a sublinia evoluția vegetației, destul de întârziată oricum din cauza temperaturilor scăzute din primăvara asta.





















După trei ture la altitudini mai joase, mai lejere, potrivite pentru inceput de sezon, odată cu topirea zăpezilor și cu venirea verii o luăm încet mai la munte. Următoarea tură o vom face în Pasul Tihuța, la limita dintre Bucovina și Transilvania.

Detalii aici: https://www.mtbbn.ro/2021/05/culori-de-primavara-in-muntii-bargaului.html#more



Am actualizat și calendarul turelor și taberelor de mountain bike organizate în sezonul 2021

Hai la pedalat în natură!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...