...

marți, 29 ianuarie 2019

VMT, transhumanța și Pietrele lui Ilieș


Chiar dacă la noi iarna e în toi, gândul îmi zboară la turele din vară.  :)

Pentru că vara trecută a fost destul de încărcată în evenimente, am rămas restant cu câteva ture.
De data asta postez câteva imagini de la o tură  absolut superbă, desfășurată în luna august prin sălbaticii și enigmaticii munți ai Călimanului. 

Am plecat din Piatra Fântânele spre Dornișoara, de unde am continuat apoi pe lunga și frumoasa vale a Dornei până la izvoarele sale. Întâlnirea cu niște ciobani adevărați din părțile Șieului, aflați în transhumanță, ne-a întors în timp, în vremuri demult apuse.

După terminarea drumului forestier, mai pe bițe, mai cu ele în spinare am ajuns pe culmea ce coboară dinspre creasta principală spre vârfurile Tămău-Măieriș, intersectând drumul Mariei Terezia. După o scurtă pauză în care am încurajat participanții la maratonul și ultra-maratonul Via-Maria-Theresia, printre care și câțiva prieteni,  am continuat spre partea cea mai interesantă a turei - Stâncile lui Ilieș. De aici, de la 1900 m altitudine am putut da un tur de orizont, admirând crestele Călimanilor, până departe spre Ceahlau, Gurghiu sau depresiunea Transilvaniei.

Legat de traseul tematic Via-Maria-Theresia amenajat de Tășuleasa Social, acesta merită încadrat în categoria celor ce trebuie parcurse măcar o dată în viață. Veți fi surprinși de peisaje superbe, primii aproximativ 30 de km fiind parcurși în cadrul Parcului Național Călimani. Fiind desfașurat în cea mai mare pare pe singletrail, traseul este, pe cât de solicitant pe unele secțiuni pe atât de jucauș și antrenant în cea mai mare parte. 

 Aceeași zonă îmi stârnește și amintiri nostalgice, de la prima tură mai serioasă cu bicicleta la munte, acum mai bine de 15 ani, când am făcut o trecere de la Piatra Fântânele la Colibița, peste Șaua Terha și Poienile Dălbidan și Prislop.

Las și o selecție de imagini. Enjoy!







 Chiar dacă administratv aparțin de județul Suceava, mai multe pășuni din Munții Călimani sunt folosite vara de ciobani de pe văile Bârgăului și mai ales ale Șieului, pășuni ce au fost cumpărate în trecut de comunitățile respective. Potecile Călimanului încă mai sunt martore transhumanței...

 Drumul spre casă, peste munte, prin poieni întinse și păduri întunecate, durează câteva zile

 Aproape la indigo



 Întâlnim și încurajăm și câțiva prieteni, participanți la maratonul Via-Maria-Theresia

 Ajunși pe Stâncile lui Ilieș, facem și un photo-shooting, mai mult sau mai puțin regizat







 Contemplare



 Proporții


 Fața sudică a Pietrosului


 Spre Defileul Muresului




 Trupa: Mishu, Gibi, Băbu' si subsemnatu'




 Pierdut prin jnepeniș



 Prin poienile întinse ale Călimanului

 Suntem ajunși din urmă de amicii de pedală - Călinuș și Vasile, care alergau ultra maratonul cu zâmbetul pe buze. Erau printre primii. Cum poți să alergi 80 km, când uneori și pe bike pare cam mult ?!


Pe curând! Urmează o tură de vară din Munții Bârgăului. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...