...

sâmbătă, 7 august 2010

Valea Stegea-Poiana Jirezi-Valea Repedea

Data: 1 august 2010
Locaţia: Munţii Călimani
Descriere: Bistrita Bargaului-Valea Stegea-Poiana Jirezi-Trei Hotare-Valea Neagra-Valea Repedea-Bistrita Bargaului

Drumul forestier Stegea ce facea legatura intre Bistriţa Bargaului şi Budacu de Sus este impracticabil pe primii 4 km, fiind distrus in cea mai mare parte de o viitură de proporţii produsă în 22 iulie 2010.

Coborarea pana in drumul forestier Valea Neagra (Scoruset) impracticabila pe bicicleta. Se coboara pe o cararuie foarte putin umblata. Alternativa: Poiana Cofii-Poiana Calului-Valea Repedea, Poiana Cofii-Panulet (Tiganca)-Colibita sau Poiana Cofii-Bistra Muresului.


Distanţa: aproximativ 30 km.
Dificultate: ridicată (aproximativ 6 km pe lângă bike inclusiv cărat în spate)
Altitudinea maximă: 1567 m

Diferenţă de nivel: 1000 m
Hartă şi profil aici


Cam aşa arăta zona, a doua zi după viitură.
P.S cu o săptămână înainte drumul a fost blocat de o viitură produsă aproximativ 300 m în amonte, iar ieri 08 august 2010 o viitură de mai mici dimensiuni, produsă tot pe Stegea a blocat iarăşi drumul. (cam dese în ultimul timp astfel de evenimente în acelaşi loc-parcă ceva nu miroase prea bine)Una din zonele în care drumul forestier a fost distrus in totalitate


Majoritatea resturilor aduse de apă sunt formate din rădăcini, buşteni şi crengi rămase în urma tăierilor.Un podeţ de beton smuls de viitură şi cărat 100 m în aval


În dreptul acelui buştean din plan îndepărtat era amplasat podeţul din imaginea de mai sus. Acolo, cel mai probabil, s-a format un baraj temporar, care ulterior s-a spart amplificând forţa viiturii. De la cursul actual al văii şi până la trunchi sunt aproximativ 3 m. Pe versant, urmele lăsate, indică că apa ar fi avut încă 1-1,5 m.
Automobil de teren (al pădurarului se pare) gata casat.


Un mini canion. Malul are cam 2 m înălţime, apa a avut cam 3m.


După aproximativ 4 km drumul forestier părăseşte cursul principal al văii, făcând dreapta pe un curs secundar neafectat.
Afin-vaccinium myrtillus

Seminţe de muşchi-sphagnum

aproape inorog

gaşcă de căluţi înainte de Poiana Jirezi

chillPoiana Jirezi


Valea Neagră la izvoare


Drumul forestier Scoruşet (Valea Neagră) a fost mai puţin afectat, fiind blocat în câteva locuri de scurgeri de pe torenţi, iar pe o porţiune de câteva zeci de metri distrus de apă, care şi-a format cursul de-a lungul drumului


Cam aşa arată un model de exploatare forestieră tipic românească. La o combinaţie gen rupere de nori, versanţi defrişaţi, un curs blocat de astfel de resturi şi aşezări în aval probabil ar duce la o reeditare Târlişua 2006. Din păcate oamenii nu devin conştienţi decât când îi doare, şi unii, din păcate, nici măcar atunci.
Locaţia: Valea Muntelui-versantul sud vestic al Heniului


Dacă observăm puţin la ce se întâmplă în lume, cu intensificarea fenomenelor extreme ale vremii s-ar părea că Mama Pământ ne atrage atenţia. Nu cred că vrea să se descotorosească de noi, deşi ar avea destule motive. Cred doar că ne atenţionează asupra faptului că ne tăiem singuri rădăcinile prin îndepărtarea de energia ei vitală. Pământul are puterea să se regenereze oricâte răni i-am produce.
P.S. O veche profeţie amazoniană zice cam aşa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...