...

luni, 7 iunie 2021

Culori de primăvară în Munții Bârgăului

 


Am admirat și fotografiat ultimele culori ale unei primăveri lungi și răcoroase, prin locurile dragi, apropiate de casă, din munții Bârgăului

Primul set  este de la o tură per-pedes spre vârful Muncel la inițiativa pictorului Ioniță, pentru a admira covorul de brândușe. Nu am mai găsit brândușe, dar am dat în schimb peeste cel mai întins și compact covor de viorele, alături de pâlcuri de ghiocei. Chiar dacă jos, în pădurile și luncile din văi, ghioceii și viorele erau trecute de ceva vreme, aici de-abia înfloriseră.


pâlcuri de cireși sălbatici și verde crud

Bistriciorul

simbioză

peisaj tipic pentru munții bârgăului, cu gospodării de vară, perfect integrate în peisaj

brebenei


Munții Rodnei, peste gospodăriile Leșului

spre SUhard, peste culmile munceilor Bârgăului

Viorele

Valea Bârgăului, Miroslava, Căsaru și Călimanii


Ultimul weekend din mai a fost dedicat special culorilor de primăvară, în Pasul Tihuța de data asta. Nu am prins cea mai strălucită vreme, dar orice ieșire în natură are farmecul ei. Aici, spectrul multicolor a fost completat de păpădii, trei frați pătați, orhidee sălbatice sau gențiene.



Gențiana s dream





Răsăritul, l-am păstrat pentru final. A fost așa cum mi l-am imaginat :)


Cețurile ce se formează cu regularitate nu s-au lăsat mai prejos


Când citeam, cu uimire, de existența "medalioanelor de zăpadă" ce pot fi admirate pe fețele sudice ale munților Rodnei dinspre Pasul Tihuța chiar și la început de vară, în ghidul dedicat munților Bârgăului - colecția Munții Noștri, a lui Traian Naum, mă gândeam că trebuie ca pe vremea respectivă (anii '80) să fi fost mai frig primăvara, iar iernile mai lungi și mai bogate în zăpadă. Acum le-am văzut și eu.




Ferma de căpșuni unde avem o întâlnire delicioasă pe 9-11 iulie









Dacă primăvara a fost cum a fost, măcar vara să fie mai faină!
Pe curând!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...