...

sâmbătă, 3 martie 2018

Pădurea din Șes - Bike & Photo Ride 7/14 Aprilie 2018



Pedalăm spre Pădurea din Șes și apoi fotografiem una dintre cele mai rare flori din România - Laleaua pestriță (fritillaria meleagris)


Locaţia: Bistrița
Traseu: 30 km
Data: 7/14 Aprilie 2018
Durata: 10.00-18.00
Locuri disponibile: 10


Formular de înscriere


Cui se adresează tura

Celor care au parcurs pe bicicletă cel puţin drumuri forestiere şi practică ciclismul montan relativ constant, deţin un aparat foto şi vor să-şi îmbunătăţească aptitudinile fotografice. Veţi primi informaţii şi sfaturi, în limita cunoştiinţelor propri, legate de o mai bună înţelegere a aparatului foto, utilizarea setărilor manuale, folosirea filtrelor, încadrare şi compoziţie, importanţa luminii în fotografie etc. dar cel mai probabil, vom învăţa lucruri noi şi interesante, unii de la alţii, tura fiind deschisă atât începătorilor cât şi celor avansaţi.

Vom folosi bicicleta pentru a ne deplasa, însă ne vom opri și vom avea pauze de fotografiat de câte ori vom găsi un subiect interesant.

De asemenea putem discuta şi aspecte legate de tehnică în practicarea ciclsimului montan

Locația

Ne întâlnim în Bistrița, locul de start și de finish al turei.

Când

Deși în mod normal literatura de specialitate citează perioada de înflorire a lalelei pestrițe la final de aprilie - început de mai, în ultimii ani, datorită temperaturilor mai ridicate, aceasta a început să înflorească deja la sfârșit de martie.

Astfel, am ales pentru această tură două date, pe 7, respectiv 14 aprilie, pentru a o putea surprinde în perioada de maximă înflorire, dar și pentru a oferi mai multe variante celor care nu pot să vină în vreuna dintre zile. Puteți opta pentru oricare dintre cele două.

Dacă optați pentru data de 14 aprilie puteți lua parte și la MTB Spring Ride ce va avea loc a doua zi, 15 aprilie , pe plaiurile ce înconjoară Valea Bârgăului.

Vom pleca la ora 10.00 dintr-o locație comunicată ulterior și ne vom întoarce după-masa.

Traseul

Vom parcurge un traseu de aproximativ 30 km cu 400 m diferență de nivel, pe direcția Bistrița-Pădurea Codrișor-Jelna-Petriș-Orheiul Bistriței-Pădurea din Șes-Buduș-Budacul de Jos-Bistrița.
20 % potecă de pământ
50 % asfalt
30 % drum de piatră

Obiective:

Laleaua Pestriță ( Fritillaria Meleagris)
Pădurea din Șes
Ruinele Bisericii Evanghelice Jelna
Stejarul secular de la Orheiu Bistriței
Satele săsești din Nosnerland


Condiţii de participare

Participanţii trebuie să aibă cel puţin 18 ani împliniţi  şi să semneze o declaraţie de participare pe proprie răspundere.

În caz de vreme nefavorabilă, sau din diverse alte motive, evenimentul poate fi reprogramat sau anulat, cei înscrişi urmând să fie anunţaţi cu cel puţin 24 h înainte de începere. În caz de anulare, taxa de participare va fi returnată în totalitate. În caz de reprogramare acest aspect va fi discutat cu cei înscrişi. Dacă vor fi condiţii neprielnice pentru a pedala putem să ne deplasam cu mașina la locație - Pădurea din Șes, la aproximativ 12 km de Bistrița.

Din motive organizatorice, de siguranță și de minimizare a impactului asupra mediului, numărul de participanți este limitat la 10.

Înscrierea este confirmată doar după completarea formularului de înscriere și achitarea taxei de participare în valoare de 45 lei, până cel târziu cu o zi înainte de data evenimentului. În caz de neparticipare, taxa nu se returnează, decât dacă veți găsi un înlocuitor.


Echipament obligatoriu

Bicicletă de tip mountain bike în bună stare de funcţionare
Echipament: cască de protecţie, jachetă impermeabilă, mănuşi, ochelari de protecţie, cameră de rezervă şi kit pentru pană.

Echipament recomandat

Aparat foto Dslr cu obiectiv macro si/sau teleobiectiv, standard sau superangular sau aparat foto de tip compact, bridge sau mirorless.
Rucsac outdoor de aprox. 20-30 L
Folie impermeabilă pentru fotografii la firul ierbii :).

Organizator:

Călin Gabor - ghid național de turism și fotograf

mtbBN.ro / aequilibrium /calingabor.ro

Pentru detalii suplimentare: FB, 0742 823 193 sau calingabor3@gmail.com



Obiective

Pădurea din Șes
Este o rezervație naturală compusă dintr-o pădure de stejari ce adăpostește, pe o suprafață de aproximativ 80 ha, una dintre cele mai rare specii de plante din România - laleaua pestriță sau floarea de șah.



Laleaua Pestriță (Fritillaria Meleagris)

Este o plantă protejată ce face parte din familia Liliaceelor. Preferă pădurile umede din zonele de deal și de șes și poate fi întâlnită în doar câteva locuri din țară. Unul dintre aceste locuri este Pădurea din Șes de lângă Orheiu Bistriței, unde, în funcție de condițiile meteo, înflorește de la sfârșitul lunii martie până la început de mai.

Ea va fi în centrul atenției noastre și totodată motivația acestei ture.




Stejarul secular de la Orheiu Bistriței


Cu o circumferință de 7 metri și o vârstă estimată la 700 de ani este considerat cel mai bătrân stejar din județ și probabil unul dintre cei mai longevivi din țară, fiind contemporan cu colonizarea sașilor din primele secolele ale mileniului trecut.




Pădurea Codrișor

În incursiunea noastră vom traversa și frumoasa pădure de pe Dealul Jelnei. Aici ne vom încălzii fotografiind alte flori de primăvară și ne vom delecta cu verdele crud, specific primăverii.



Satele săsești

O a doua zonă, după cea din sudul Tranilvaniei, colonizată cu sași începând cu secolul al XII-lea este cea din jurul Bistriței constitindu-se în așa numitul Nösnerland. Deși populația de origine germană a dispărut de aici aproape în totalitate, urmele acestora au rămas vizibile până astăzi. Vom trece prin localități precum Jelna (Senndorf), Petriș (Petersdorf), Orheiu Bistriței (Burghalle), Budacu de Jos (Budak) unde mai pot fi reperate elemente de arhitectură specifică, laică și religioasă. Ruinele bisericii din Jelna, ridicată în secolul XV se pare că găzduiește o copie foarte rară a unei fresce celebre a pictorului italian Giotto.




Și câteva imagini din locurile pe care le vom traversa pentru deschiderea apetitului:













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...