Contrar aparenţelor, Câmpia Transilvaniei deţine o faună extrem de bogată. Reducerea activităţilor umane în afara
vetrei satului oferă conditii prielnice pentru refacerea habitatelor naturale. Petrecând două zile pe colinele din partea de nord a depresiunii Transilvaniei am fost surprinşi să descoperim prin pădurile de stejar, urme măricele de urs, aşa cum văzusem doar prin pădurile sălbatice ale Călimanilor.
Turele de bicicletă prin sate şi cătune îmbătrânite, pe culmi domoale şi prin păduri liniştite au fost completate de o adevărată lecţie de albinărit oferită de gazdele noastre, Vasile şi Katy.
Locaţia: Nord-Vestul depresiunii Transilvaniei, sfârşit de mai 2016
Prima zi am petrecut-o în Ocniţa, un sat liniştit aflat la limita dintre judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud. Mireasma salcâmului înflorit, căprioarele, cântecul păsărilor şi unduirile culmilor domoale fiind "delicatesele" momentului, astfel că seara ne prinde hoinărind pe dealuri:
A doua zi ne îndreptăm spre Reghin, de unde, împreună cu Vasile şi Katy ne deplasăm la Todal. Urmează o sesiune de iniţiere în albinărit, unde avem şansa de a surprinde dansul şi roitul albinelor.
Apoi facem un traseu în circuit, trecând prin satul Onuca şi o frumoasă pădure de stejar, pe drumuri de piatră şi pământ, pe culmi şi prin văi:
Ne îndreptăm spre locul de pornire pentru că ne aşteaptă o masă de-a dreptul delicioasă:
Pe curând!
P.S. tura foto din Munţii Bârgăului ce trebuia să aibă loc în toamnă, va fi reprogramată pe 5-7 mai. Mai multe detalii vor fi afişate pe site în curând.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu