...

Mountain Bike Tour pe Via Transilvanica

 


Timp de patru zile pedalăm pe Via Transilvanica din Bucovina în Transilvana, plecând din stațiunea Vatra Dornei și finalizând în cetatea Bistriței. Explorăm poieni și pajiști multicolore, culmi deschise, păduri sălbatice, cătune și sate izolate.

 4 zile de pedalat

+150 km +3500 m dif nivel


OBIECTIVE

  • Via Transilvanica

  • Bucovina

  • Țara Dornelor

  • Pasul Tihuța

  • Țara Ilvelor

  • Țara Bârgăului

  • Depresiunea Transilvaniei

  • Sate pitorești

  • Noesnerland

  • Bistrița

  • Viața rurală și locuri arhaice

  • Păduri întinse și sălbatice

  • Pajiști multicolore

  • Peisaje și panorame 

  • Gastronomie locală





TRASEUL


Vom pedala timp de 4 zile, totalizând aproximativ 150 km, pornind din apropierea localității Vatra Dornei și terminând în Bistrița. Vom urma traseul Via Transilvanica, de la care însă ne vom și abate pe unele secțiuni, pentru a vizita diferite obiective, pentru a evita porțiunile mai dificil de parcurs pe bicicletă sau pentru a ajunge la locațiile de cazare. 

Vom pedala între 32 și 45 km pe zi, între locațiile de cazare, pe drumuri forestiere, drumuri de pământ sau poteci, 800-1000 m diferență pozitivă de nivel în fiecare zi.

Ca nivel de dificultate, traseele sunt potrivite pentru un nivel intermediar, însă secțiunile mai dificile din punct de vedere tehnic, vor putea fi parcurse și pe lângă biciclete.

Este nevoie de o condiție fizică cel puțin medie pentru a parcurge traseele sau de o bicicletă electrică. 

Bagajele vor fi transportate de mașina de asistență, așa că nu vom avea grija lor și vom avea doar echipamentul tipic pentru o tură de o zi.



CAZARE

 Ne vom caza la pensiuni în camere duble cu baie în cameră, în locațiile : Panaci, Poiana Stampei, Pasul Tihuța și Dealu Negru. Ultima locație este pe fostul domeniu de vânătoare al lui Ceaușescu din vestul munților Călimani.


MASA

Vom servi masa gătită de gazdele de la pensiunile unde vom innopta, dar și la restaurantele din zonă. În prima seară vom beneficia de gastronomia tradițională specifică Bucovinei, la o pensiune agroturistică din Țara Dornelor. Micul dejun este inclus în taxa de participare (exceptând micul dejun din Pasul Tihuța)


PROGRAM


23 iulie Ziua 0 Vatra Dornei

Ne întâlnim in Bistrița după prânz,cu cei care vor veni cu noi si au nevoie de transport, si ne vom deplasa spre locatia de start din Depresiunea Dornelor.

Cu ceilalți ne întâlnim direct la locație după ora 16.00.

Putem face o tură de aclimatizare, iar apoi servim o cină delicioasă preparată de gazdele noastre. După cină discutăm programul și detaliile zilelor următoare.


24 iulie Ziua 1 Panaci - Poiana Stampei

În prima zi explorăm plaiurile pitorești din Țara Dornelor. După ce trecem prin satele din Depresiunea Dornelor, intersectăm Via Transilvanica și continuăm apoi până în Poiana Negrii. De aici, urcăm până pe Dealul Smizilor de unde vom putea admira panorame deschise spre culmile înalte ale Munților Călimani, Rodnei sau Suhard. O coborâre printr-o frumoasă pădure de molid ne va duce spre locația unde vom innopta.

Obiective: Țara Dornelor, Poiana Negrii, izvoare cu apă minerală, munții Călimani

Distanță: 35 km +850 m/ - 800 m


25 iulie Ziua 2 Poiana Stampei - Pasul Tihuța

Astăzi părăsim Bucovina și vom pătrunde în Transilvania peste Pasul Grădinița. Luăm contact cu prima localitate din Țara Ilvelor, satul pitoresc Lunca Ilvei, după cea mai antrenantă coborâre a turei pe o potecă ce coboară din Tinovul lui Larion, o turbărie specifică pentru munții Bârgăului. De la Lunca Ilvei până în Pasul Tihuța vom avea parte de  una dintre cele mai frumoase porțiuni ale traseului, chiar dacă ne așteaptă cea mai grea urcare din toate cele 4 zile de pedalat.

Obiective: Pasul Grădinița, satul Lunca Ilvei, Tinovul Larion, munții Bârgăului, culmea Dealului Frâu

Distanță: 35 km +950 m/ -750 m


         26 iulie Ziua 3 Pasul Tihuța - Dealu Negru

Cel mai lung traseu din cele 4 zile și probabil, cel mai solicitant, însă și răsplata va fi pe măsură. La scurt timp după plecare, vom trece pe la sediul asociației Tășuleasa Social, unde vom afla poveste Via Transilvanica chiar de la sursă. De aici vom avea parte de multă coborâre, dar și de urcări solicitante. Părăsim munceii Bârgăului, însă vom finaliza tot la altitudine, în Piemontul Călimanilor, la contactul cu Depresiunea Transilvaniei. Dacă vizibilitatea ne va permite, vom avea ocazia să admirăm colinele Transilvaniei până departe spre Munții Apuseni în culorile apusului. Apoi ne vom odihni în cabana preferată a lui Ceaușescu, destinația sa pentru partidele de vânătoare la care lua parte în zonă.

Obiective: Pasul Tihuța, campusul Tășuleasa Social, Valea Bârgăului, pădurea Simegea, Piemontul Călimanilor, cabana de vânătoare Dealu Negru

Distanță: 42 km + 1050 m/ - 1250 m


27 iulie Ziua 4 Dealu Negru - Bistrița

În ultima zi vom avea parte de multă coborâre, fiind momentul când vom părăsi munții și ne vom îndrepta spre orașul Bistrița, destinația finală a turei.

Obiective: sate săsești, orașul Bistrița, Noesnerland

Distanță: 30 km + 250 m/ - 750 m



PREȚ 1450 lei/participant 

Supliment single: 350 lei




INCLUDE


  • 4 nopți de cazare în cameră dublă cu mic dejun (exceptând ziua 3)

  • Transportul bagajelor între locații

  • Ghid autorizat 

  • Asistență tehnică de bază 

  • Mașină de recuperare în caz de defecțiune

  • Reglajul bicicletelor

  • Sfaturi în practicarea ciclismului montan

  • Fotografiile din tură

  • Tricou 

  • Carnetul drumețului pe Via Transilvanica



NU INCLUDE


  • Mesele nespecificate (cinele, mic dejun ziua 3 - la restaurant, prânzul)

  • Transferul participanților de la locația de finish la cea de start

  • Alte cheltuieli sau servicii nespecificate


CONDIȚII DE PARTICIPARE

Participanţii trebuie să aibă cel puţin 18 ani împliniţi, să folosească o bicicletă de tip mountain bike sau E-MTB în bună stare de funcționare şi să dețină o condiție fizică și psihică adecvată parcurgerii pe bicicletă a traseelor neamenajate.

Participanții trebuie să fie conștienți că participarea la o astfel de tură poate presupune efort fizic susținut și risc de producere a accidentărilor sau de deteriorare a echipamenului, prin parcurgerea de poteci și trasee neamenajate, întâlnirea cu animale sălbatice sau domestice, condiții cu vreme nefavorabilă și fenomene meteorologice extreme.

Participanții se obligă să poarte casca de protecție, ochelari, mănuși și echipament adecvat condițiilor atmosferice pe toată perioada desfășurări turelor și vor pune siguranța personală și a celorlalți participanți pe primul loc. Vor pedala într-un ritm adecvat condiției fizice și abilităților personale și vor adapta viteza în funcție de caracteristicile traseului. De asemenea vor fi receptivi la sfaturile și instrucțiunile organizatorilor.
Veți primi lista completă cu echipamentul necesar, după înscriere.

Participarea la tură se face pe proprie răspundere, participanții urmând să își asume înteaga responsabilitate în caz de accidentări sau de deteriorare a echipamentului.
Va fi necesară completarea unei declarații de participare pe proprie răspundere.


Înscrierile se închid pe data de 20 IULIE sau după ocuparea locurilor disponibile. Pentru rezervarea locului este necesară achitarea unui avans de 450 lei/pers. Restul de plată va fi achitat prin transfer bancar cu cel mult cinci zile înainte de începerea evenimentului. În caz de neparticipare, taxa nu se va returna, însă va putea fi luată în considerare la participarea la oricare dintre evenimentele următoare din sezonul curent.

Veți primi toate detaliile pe mail după completarea formularului de înscriere.

În caz de vreme nefavorabilă, sau din diverse alte motive, evenimentul poate fi reprogramat sau anulat, cei înscrişi urmând să fie anunţaţi cu cel puţin 48 h înainte de începere. În caz de anulare, taxa va fi returnată în totalitate.

FORMULAR DE ÎNSCRIERE

GALERIE FOTO

cu imagini de la tura de anul trecut

















































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...