...

luni, 25 februarie 2019

O zi și două anotimpuri


Într-una din turele de recunoaștere pentru traseele ce urma să le parcurgem la Summer MTB Camp-ul din vara trecută, de la Lunca Ilvei, am avut ocazia să experimentăm două anotimpuri în aceeași zi.

Am plecat din Piatra Fântânele spre Lunca Ilvei, într-o dimineață caniculară de august, cu zero vânt și umiditate ridicată. Preț de vreo două ore pedalăm pe culmile domoale ale munților Bârgăului, prin miresme de flori și cântec de greieri.










Ne oprim să admirăm crestele munților Rodnei. Ne așteaptă  de aici o coborâre abruptă până în Lunca Ilvei.


Din sat o luăm spre Tinovul lui Larion din Pasul Grădinița, locul ideal pentru a ne răcorii și a ne ascunde de arșița dogoritoare de afară. Tinoavele sunt niște locuri speciale, cu un microclimat și condiții pedologice aparte, ce permit viețuire unor specii de plante specifice zonele de tundră, multe dintre ele rămânând aici din perioada ultimei glaciațiuni.



După o pauză destul de lungă, pe pătura moale de mușchi de la poalele molizilor ce străjuiesc rezervația, pornim în căutarea unei plante deosebite - Roua cerului (drossera rotundifolia), una dintre puținele plante insectivore de la noi. După aproape o oră de căutări, reușim să găsim o colonie destul de numeroasă. Marcăm locul pe GPS, încântați că vom putea să o arătăm și participanților din tabără.





E destul de târziu și drumul e lung înapoi la punctul de plecare, iar pe parcurs mai avem de verificat câteva variante de trasee.

Începem cu o urcare destul de solicitantă pe un drum spălat de ape, cu viraje succsesive, contrapante naturale, drop-uri și praguri interesante, ce se continuă apoi cu un drum de căruță înierbat. Cam abruptă urcarea ca să o includem de data asta în turele din tabără, însă o să o păstrăm ca variantă de coborâre pentru rideri mai experimentați.


Pe măsură ce ieșim în culme, începem să fim presați de o furtună ce se apropie din spate, dinspre Rodnei. Cerul se închide, iar natura începe să se dezlănțuie.


 Scăpăm însă ușor. Ploaia trece pe lângă noi și se duce înspre Călimani.


Temperatura însă scade brusc, probabil cu cel puțin 10-15 grade. Iar ploaia căzută pe culmile ce urma să le parcurgem dă naștere unor vălătuci de ceață și neguri interesante.


Lumina târzie, de intensitate scăzută, de seară își aduce contribuția la întreaga scenă.



Gospodării risipite, perfect integrate în peisaj






 Iar punctul culminant, e dat de disiparea norilor și ivirea razelor din preajma apusului. Avem parte de un final de zi superb.




Anul ăsta vom pedala din nou pe plaiurile Bârgăului în cadrul taberelor și turelor pe care le organizăm. Dacă vrei să vii cu noi și să afli primul detalii legate de organizare, te poți abona la Newsletter.

Urmează o schimbare de decor și relatarea în imagini și cuvinte a escapadei alpine din iarna asta. Pe curând!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...