...

Țara Moților MTB Weekend

PRIN TINUTUL MOCANILOR SI AL MOTILOR

– MTB WEEKEND IN MUNTII APUSENI - 

13-15 AugustTimp de trei zile vom explora alături de ghizi locali Ținutul mocanilor și al moților, din nordul Munților Apuseni, trecând prin locuri încărcate de istorie, într-un cadru natural de excepție. Aventura va fi completată de o experiență culinară autentică.

Alături de noi va fi Arnold Kadar, un bun cunoscător al Apusenilor, geograf, alpinist și explorator.


LOCAȚIA: Mărișel, Munții Apuseni

DATA: 13-15 August 2021

OBIECTIVE:

 • Munții Apuseni
 • Cheile Somesului Rece
 • Molhașurile Căpățânii
 • așezările de vară ale mocanilor
 • poieni întinse
 • păduri sălbatice
 • gastronomie locală
 • legende locale
 • locuri istorice


Înscrie-te până pe 2 iulie 2021 și poți beneficia de 10 % reducere la taxa de participare!!!PROGRAM:

Ziua 1 – vineri 13 august 

Ne întâlnim la locație, după ora 16.00. Daca timpul ne permite vom explora cu bicicletele intinsul sat de munte Marisel, cu gospodarii cochete imprastiate pe culmile largi si platourile dintre vaile adanci ale Somesului Cald si Racataului. 

Pe traseu, lung de max 10 km si 150-200 m urcare , vom povesti despre istoria si natura locurilor, despre traditiile si obiceiurile mocanilor si ale motilor si despre eroina locala, Pelaghia Rosu. 


Ziua 2  – sambata 14 august 

Dupa un scurt transfer cu masinile, pe spectaculosul Drum al Generalului si apoi prin Cheile Somesului Rece, vom parca masinile langa lacul Gura Baii si de acolo pornim pe biciclete. Urcarea pe drumul pietruit de-a lungul vaii este lejera, cu peisaje pitoresti asupra grupurilor de colibe de vara la care vin motii vara la “muntarit” . Vom trece succesiv pe langa colibele Vojaita, Damis, Blajoaia, Muntisor pana in care, din mai multe paraie, se formeaza raul Somesul Rece. Un scurt urcus mai abrupt ne va scoate pe intinsa pasune montana Capatana, si colibele omonime, iar de aici la o pedala distanta vom descoperi minunatele mlastini montane numite local molhasuri. Molhasurile Capatanii se intind pe mai mult de 5 hectare, fiind declarate in anul 2000 “Rezervatie naturala de interes botanic“.

In functie de vreme si de starea nostra fizica avem posibilitatea sa prelungim tura si sa facem o circuit cu revenire la masini pe un alt traseu, prin poienile Smidele, Bogdanu si apoi pe la colibele Dumitreasa, La Popi si Fagete.   

Distanta: 

-traseu dus-intors aprox. 46 km si 550 m urcare diferenta de nivel 

- opțional traseu in circuit  aprox. 50 km si 750 m urcare diferenta de nivel


Ziua 3  – duminica 15 august 

Astazi vom pedala pe valea Racataului si pe culmea dintre aceasta si Somesul Rece, o zona cu paduri intinse de conifere si poieni largi punctuate de autenticele colibe de vara ale localnicilor.  Pornim in tura din Poiana Fantanele, de la Crucea Iancului, un loc incarcat de istorie unde in timpul revolutiei de la 1848-1849 localnica Pelaghia Rosu si fiul ei au condus mariselenii in lupta impotriva armatei maghiare. 

Dupa o coborare lunga prin paduri si poieni vom ajunge in valea Racataului, pe care vom pedala in amonte trecand pe la colibele de vara Dobrusu si Voineagu. De la colibele La Dorne, o urcare mai sustinuta ne va scoate la colibele Tomnatec, unde vom lua o gustare traditionala moteasca cu produse locale. De sus, de pe culmea pe care vom pedala , ni se vor deschide privelisti frumoase spre culmea principala a Apusenilor si spre muntii Vladeasa. 

In continuare vom pedala pe drumuri de care urmand culmea larga, cu paduri de molid si intinse poieni pentru pasunat, trecand pe la colibele mocanilor magurani Miscota, Grosciori, Crucea si Trunchii Putrezi. Va urma o coboare mai tehnica , inapoi  in valea Racataului la colibele Dobrusu, dupa care o urcare lunga in serpentine pe drum forestier ne va scoate inapoi in Poiana Fantanele.

Distanta: 

- traseu in circuit  aprox. 30 km si 650 m urcare diferenta de nivel


Cu doritorii putem testa la finalul zilei trail-urile din Bike Parkul de la Mărisel.


PREȚ: 800 lei/pers (720 lei/pers dacă te înscri până pe 2 iulie)

Supliment single 180 lei/pers.
Preț însoțitor care nu pedalează: 570 lei/pers

Locuri disponibile: 14

TAXA INCLUDE
 • 2 trasee de mountain bike cu ghid (1 ghid: 7 participanți)
 • 2 nopți de cazare în cameră dublă cu mic dejun
 • cina - Vineri și Sâmbătă
 • prânz la localnici - Duminică
 • 2 sesiuni de stretching după ture cu DefineYou
 • Mountain biking tips & tricks
 • Fotografiile realizate în cele două ture
 • Suvenir

Nu este inclus
Transportul până și de la locație, mesele nespecificate, băuturile, alte costuri.

Reduceri

10 % pentru cupluri (ambii participanți pedalează)
10 % pentru cei care au participat la minim 3 ture/evenimente MTB BN în sezoanele 2020 și 2021 - cumulat)
5 % pentru cei care au participat la minim 1 tură/eveniment MTB BN în sezoanele 2020 și 2021 - cumulat)

Reducerile se calculează din prețul de bază și nu se cumulează, însă se ia în calcul varianta cea mai avantajoasă pentru participant.


CUI SE ADRESEAZĂ TURA?
Celor care au parcurs pe bicicletă drumuri forestiere și poteci de pământ și piatră şi practică ciclismul montan relativ constant.

TRASEE

Traseele sunt de nivel mediu, fiind desfășurate în cea mai mare parte pe drumuri forestiere.

Nivel fizic minim necesar: 3
Nivel tehnic minim necesar: INTERMEDIAR
(vezi sistem clasificare nivel tehnic/fizic)


ATENȚIE - traseele pot suferi modificări din varii motive, siguranța și satisfacția participanților fiind pe primul loc!


CAZARENe vom caza lao pensiune din zonă în camere duble cu pat matrimonial sau twin, cu baie în cameră. Cazarea este inclusă în taxa de participare. 
Supliment single 180 lei/pers.

MASA
Vom servi masa la restaurantul pensiunii, dar și un prânz tradițional la localnici, în taxa de participare fiind incluse următoarele mese:

Vineri - cina
Sâmbătă - mic dejun, cina
Duminică - mic dejun, prânz la localnici 

STRETCHING & PILATES


Beneficiile stretching-ului de după efortul fizic, specific turelor de bicicletă, este bine-cunoscut.
Vom beneficia după fiecare tură de câte o sesiune de stretching susținută de către Alina de la Define You.
Însoțitorii vor avea parte la rândul lor de două sesiuni de pilates.

MOUNTAIN BIKE TIPS AND TRICKSPentru cei interesați, vom oferi informații ce țin de set-up ul corect al bicicletei, poziția de bază, tehnici de pedalare, pozitia în viraje, urcare eficientă, coborâre în siguranță, frânare, întreținerea bicicletei, reparații etc.


FAMILY TIMEPuteți veni și însoțiți de cei dragi, după tură având timp suficient pentru a explora zona sau pentru a petrece timp împreună. Pentru însoțitorii care nu pedalează, prețul este de 570 lei/pers, fiind incluse facilitățile inlcuse în prețul de bază (exceptând prânzul la localnici) și două sesiuni de pilates sustinute de Define You.
Copiii de toate vârstele sunt bine-veniți, urmând să beneficieze de reduceri sau gratuitate, în funție de vârstă.

CONDIȚII DE PARTICIPARE

Participanţii trebuie să aibă cel puţin 18 ani împliniţi, să folosească o bicicletă de tip mountain bike sau E-MTB în bună stare de funcționare şi să dețină o condiție fizică și psihică adecvată parcurgerii pe bicicletă a traseelor neamenajate.

Participanții trebuie să fie conștienți că participarea la o astfel de tură poate presupune efort fizic susținut și risc de producere a accidentărilor sau de deteriorare a echipamenului, prin parcurgerea de poteci și trasee neamenajate, întâlnirea cu animale sălbatice sau domestice, condiții cu vreme nefavorabilă și fenomene meteorologice extreme.

Participanții se obligă să poarte casca de protecție, ochelari, mănuși și echipament adecvat condițiilor atmosferice pe toată perioada desfășurări turelor și vor pune siguranța personală și a celorlalți participanți pe primul loc. Vor pedala într-un ritm adecvat condiției fizice și abilităților personale și vor adapta viteza în funcție de caracteristicile traseului. De asemenea vor fi receptivi la sfaturile și instrucțiunile organizatorilor.

Participarea la tură se face pe proprie răspundere, participanții urmând să își asume înteaga responsabilitate în caz de accidentări sau de deteriorare a echipamentului.
Va fi necesară completarea unei declarații de participare pe proprie răspundere.


Înscrierea este considerată valabilă doar după achitarea unui avans de 300 lei/pers prin transfer bancar până la data de 30 Iulie 2021. Dacă te înscri și achiți avansul până pe 2 iulie, beneficiezi de 10 % reducere din prețul afișat, respectiv 720 lei/pers. Înscrierile se închid pe data de 30 iulie 2021 sau după ocuparea locurilor disponibile. În caz de neparticipare, taxa nu se va returna, însă va putea fi luată în considerare la participarea la oricare dintre evenimentele următoare din sezonul curent.
Dacă manifestați simptome de gripă sau răceală, vă rugăm să rămâneți acasă. Și în acest caz, taxa de participare va fi valabilă la participarea la oricare dintre evenimentele următoare din sezonul curent.
Dacă veți fi plasat în carantină pe perioada desfășurării turei, și ați achitat taxa de participare, o vom returna în urma unor acte doveditoare.

Veți primi toate detaliile pe mail după completarea formularului de înscriere.

În caz de vreme nefavorabilă, sau din diverse alte motive, evenimentul poate fi reprogramat sau anulat, cei înscrişi urmând să fie anunţaţi cu cel puţin 48 h înainte de începere. În caz de anulare, taxa va fi returnată în totalitate.
ECHIPAMENT NECESAR
 • Bicicletă de tip mountain bike sau E-MTB în bună stare de funcţionare
 • cască de protecţie
 • bluză termică
 • jachetă impermeabilă
 • pantaloni impermeabili
 • huse impermeabile pentru încălțăminte
 • mănuşi
 • ochelari de protecţie
 • cameră de rezervă şi kit pentru pană
 • pompă de mână
 • trusă multifuncțională
 • batoane energizante
 • lichide
Câteva imagini din locurile prin care vom pedala ( Foto: Arnold Kadar)


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...