...

Dealu Negru - Piemontul Călimanilor
DATA: 1 Mai 2022

ORA: 10.00

LOCAȚIA: Orheiu Bistriței, jud. Bistrița - Năsăud
Piemontul Călimanilor

TRASEU: circuit de aprox 40 km cu +/- 600 m dif nivel
Alte detalii: 25 % drum pietruit/ 75 % asfalt.
Alt. min 370 m/Alt. max 910 m

NIVEL fizic minim necesar: 3 (sau Ebike)
NIVEL tehnic minim necesar: ÎNCEPĂTOR
(vezi sistem clasificare nivel tehnic/fizic)

INCLUDE: 
 • ghid autorizat (1 ghid: 10 participanți)
 • fotografiile din tură
 • MTB tips & tricks
OBIECTIVE:
 • Pădurea din Șes
 • Laleaua pestriță (fritillaria meleagris)
 • Stejarul secular din Orheiu Bistriței
 • Piemontul Călimanilor
 • Via Transilvanica
 • Piatra Corbului
 • Viață sălbatică
 • panorame spre Depresiunea TransilvanieiTraseul se va desfășura preponderent pe asfalt, dar va include și drum pietruit, aflat în condiții bune,  astfel că traseul va fi practicabil și în caz de ploaie sau drum umed. 


Plecăm din Orheiu Bistriței, de unde ne vom îndrepta spre Dealu Negru - Piemontul Călimanilor cu un popas în frumoasa Pădure din Șes, o rezervație naturală ce găzduiește laleaua pestriță (fritillaria meleagris) și una dintre puținele locații din țară în care o putem găsi. Ne vom sincroniza cu perioada acesteia de înflorire. Continuăm spre Piemontul Călimanilor, trecem pe lângă Piatra Corbului, o rezervația paleontologică, și cabana de vânătoare Dealu Negru și vom poposi apoi într-un loc de belvedere ce ne va oferi perspective largi asupra depresiunii Transilvaniei, până departe spre culmile munților Apuseni. De aici, o lungă coborâre ne va duce înapoi la locul de start. Pe traseu ne vom intersecta de câteva ori și cu Via Transilvanica.
La finalul turei, putem face o oprire la restaurantul Cramei Jelna pentru a servi masa și a degusta din vinurile cramei.

ATENȚIE: Traseul poate suferi modificări, din diferite motive, punând pe primul loc siguranța și satisfacția participanților.

Număr minim de participanți pentru care se ține tura: 5 persoane


CONDIȚII DE PARTICIPARE
Participanţii trebuie să aibă cel puţin 18 ani împliniţi, să folosească o bicicletă de tip mountain bike, gravel, trekking sau E-MTB în bună stare de funcționare şi să dețină o condiție fizică și psihică adecvată parcurgerii pe bicicletă a traseelor neamenajate.

Participanții trebuie să fie conștienți că participarea la o astfel de tură poate presupune efort fizic susținut și risc de producere a accidentărilor sau de deteriorare a echipamenului, prin parcurgerea de poteci și trasee neamenajate, întâlnirea cu animale sălbatice sau domestice, condiții cu vreme nefavorabilă și fenomene meteorologice extreme.

Participanții se obligă să poarte casca de protecție, ochelari, mănuși și echipament adecvat condițiilor atmosferice pe toată perioada desfășurări turelor și vor pune siguranța personală și a celorlalți participanți pe primul loc. Vor pedala într-un ritm adecvat condiției fizice și abilităților personale și vor adapta viteza în funcție de caracteristicile traseului. De asemenea vor fi receptivi la sfaturile și instrucțiunile organizatorilor.

Participarea la tură se face pe proprie răspundere, participanții urmând să își asume înteaga responsabilitate în caz de accidentări sau de deteriorare a echipamentului.
Va fi necesară completarea unei declarații de participare pe proprie răspundere.

Înscrierea este considerată valabilă doar după achitarea integrală prin transfer bancar/plata cu cardul a taxei de înscriere. Înscrierile se închid vineri, 29 Aprilie sau după ocuparea locurilor disponibile. În caz de neparticipare, taxa nu se va returna, însă va putea fi luată în considerare la participarea la oricare dintre evenimentele următoare din sezonul curent.
Dacă manifestați simptome de gripă sau răceală, vă rugăm să rămâneți acasă. Și în acest caz, taxa de participare va fi valabilă la participarea la oricare dintre evenimentele următoare din sezonul curent.

Veți primi toate detaliile pe mail după completarea formularului de înscriere.

În caz de vreme nefavorabilă, sau din diverse alte motive, evenimentul poate fi reprogramat sau anulat, cei înscrişi urmând să fie anunţaţi cu cel puţin 12 h înainte de începere. În caz de anulare, taxa va fi returnată în totalitate. În caz de reprogramare se va discuta de comun acord.


FORMULAR DE ÎNSCRIERE


Crama Jelna


Crama Jelna reînvie tradiția cultivării viței-de-vie pe meleagurile din nordul Transilvaniei. Localitatea Jelna a devenit cunoscută în ultimul timp pentru o copie după Navicella a lui Giotto, ce se regăseștă în pictura interioară a bisericii evenghelie din localitate, astăzi aflată din păcate în ruină.
 Există manuscrise care atestă că pictorul care a realizat Navicella , ar fi fost plătit cu butoaie de vin de Jelna.

Pădures din Șes

Este o rezervație naturală compusă dintr-o pădure de stejari ce adăpostește, pe o suprafață de aproximativ 80 ha, una dintre cele mai rare specii de plante din România - laleaua pestriță sau floarea de șah.
Se presupune că stejarii au fost plantați intenționați de vechii coloniști sași pentru a oferi o sursă de hrană suplimentară și adăpost animalelor domestice. Aceste păduri de stejari sunt des întâlnite în apropierea localităților săsești din Transilvania, precum celebra pădure de pe platoul Breite, de lângă Sighișoara.

Laleaua pestriță

Este o plantă protejată ce face parte din familia Liliaceelor. Preferă pădurile umede din zonele de deal și de șes și poate fi întâlnită în doar câteva locuri din țară. Unul dintre aceste locuri este Pădurea din Șes de lângă Orheiu Bistriței, unde, în funcție de condițiile meteo, înflorește de la sfârșitul lunii martie până la început de mai.
Dealu Negru - Piemontul Călimanilor

Piemontul Călimanilor, cunoscut și sub numele de Dealu Negru. Zona este recunoscută ca una cu cele mai mari densități ale efectivelor de urs brun din țară. Livezile din apropiere și pajiștile cu peri și meri sălbatici atrag în fiecare toamnă urșii din tot arealul munților Călimani. (stați liniștiți, bicicliști nu se regăsesc în meniul urșilor :) ) Deasemena zona era și una dintre destinațiile preferate ale lui Ceaușescu pentru vânătoare. Vom trece pe lângă una dintre cabanele de vânătoare din zonă. Dacă vremea ne va permite vom avea parte de panorame ce se deschid peste depresiunea Transilvaniei, până departe spre culmile munților Apuseni.


Piatra Corbului

Este o rezervație paleontologică. Fosilele descoperite aici atestă faptul că aceasta făcea parte cândva dintr-o mare preistorică.
Via Transilvanica

Ne vom intersecta pe traseu și cu binecunoscuta Via Transilvanica. Mai multe detalii despre proiectul Asociației Tășuleasa Social aiciViață sălbatică

Zona Dealu Negru - Piemontul Călimanilor este recunoscută pentru densitatea de animale sălbatice. Dacă vom avea noroc poate vom reuși să observăm câteva dintre ele.
Mai multe imagini de pe traseuNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...